logo F1online.sk

Charles Leclerc zobudil Maranello, s Ferrari SF1000 vyrazil do ulíc

Charles Leclerc v Maranelle
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala18. 6. 2020

Štvrtkové ráno bolo pre Charlesa Leclerca výnimočné. Po 110 dňoch od predsezónnych testov v Barcelone totižto dostal príležitosť si opäť sadnúť do tohtoročného auta Ferrari. Prehnal sa v ňom uličkami Maranella.

Ferrari naštartovalo svoj monopost v starej továrni, ktorá bola kedysi hlavnou centrálou tímu. Charles Leclerc následne pokračoval prejazdom cez bránu, cez ktorú 12. marca 1947 prechádzal aj legendárny Enzo Ferrari v úplne prvom pretekárskom aute, ktoré nieslo jeho meno. Cieľom Leclercovej cesty bol testovací okruh vo Fiorane.

Na trať monopost SF1000 vyjsť nesmel. Ferrari si už minulo dva filmovacie dni, v rámci ktorých môže tím najazdiť až sto kilometrov so špeciálnymi nepretekárskymi pneumatikami. Tímy však majú okrem spomínaných dvoch filmovacích dní k dispozícii aj dva predvádzacie. Podmienkou je, aby neodjazdili viac ako pätnásť kilometrov a aby sa tak stalo na cestách, ktoré nie sú počas sezóny využívané ako pretekárske okruhy.

“Obyčajne nevstávam tak skoro, ale dnes ráno som mal na to dobrý dôvod,” tešil sa z jázd Charles Leclerc. “Možno som tým pár ľudí zobudil, ale bolo skvelé zajazdiť si ulicami Maranella vo Ferrari SF1000.”

Od spomínanej tradičnej továrne Scuderie sa Leclerc vybral smerom k dnešnej továrni, popri múzeu, až na testovací okruh Ferrari. Oficiálna stránka tiež pripomenula, že Charles Leclerc sa stal prvým jazdcom v modernej ére, ktorý sa v uliciach Maranella ukázal v monoposte F1.

“Tešil som sa na to, že si dnes sadnem do auta. Keď som si sadol do kokpitu, cítil som sa ako doma,” rozplýva sa mladý Monačan. “Je to celkom zábavný spôsob, ako svetu oznámiť, že sme pripravení vrátiť sa na okruhy. Už sa neviem dočkať toho, kedy budem s SF1000 jazdiť v Rakúsku.”

Ferrari by malo v najbližších dňoch testovať svoj monopost z roku 2018. Na jazdy s ním nepotrebuje súhlas FIA, neminie si žiaden filmovací deň — ktorý už ani nemá —, nuž a môže odjazdiť toľko kilometrov, koľko bude chcieť.

Ferrari
Ferrari
Scuderia Ferrari Press Office