logo F1online.sk

Bude to veľmi ťažká sezóna, upozorňuje Leclerc

Charles Leclerc
© Pirelli Press Area
Milan Kubala
Milan Kubala26. 3. 2021

Vo fanúšikovskom tábore Ferrari je cítiť nádych očakávania. Dokáže sa Ferrari dať dokopy a vyštverať sa z pozície šiesteho najlepšieho tímu v padoku na vysnívanú tretiu priečku? Charles Leclerc pred prvou veľkou cenou ročníka krotí očakávania so slovami, že Maranello to nebude mať vôbec ľahké.

Charlesovi Leclercovi sa však aj v minulej sezóne, ktorá bola na pomery Ferrari katastrofálna, podarilo získať dve pódiá a nazbierať slušný balík bodov. Ak by sa k nemu podobnými výkonmi pridal aj Sebastian Vettel, napokon to nemuselo vyzerať tak žalostne. S novými pilotmi a vylepšenou technikou sa zdá byť zrejmé, že nové auto bude konkurencieschopnejšie ako monopost SF1000.

“Som realista a viem, že táto sezóna bude veľmi ťažká,” upozorňuje však Charles Leclerc pred novou sezónou a volí zaujímavé vyjadrenia: “Moju motiváciu to však nezmení. Ak mám pod sebou auto, pri ktorom mám pocit, že prinajlepšom môže dosiahnuť na šiestu priečku — nehovorím, že to bude ten prípad, je to len príklad —, ale ak šieste miesto je najlepšie, ktoré môžeme získať, tak mám ohromnú motiváciu sa pokúsiť získať tretie, druhé či prvé miesto.”

“Nech už od seba očakávame čokoľvek, ja vždy nájdem motiváciu, aby som sa pokúsil tie očakávania prekonať. Takto budem pristupovať aj k aktuálnemu ročníku,” vysvetľuje 23-ročný Monačan. “Sme však tak dobre pripravení, ako sme len mohli byť.”

Tri dni predsezónnych testov neponúkli veľkú voľnosť, no vo Ferrari vraj zvládli, čo potrebovali. “Mali sme o dosť menej času, než na čo sme boli zvyknutí v minulosti. Ale myslím si, že sme počas tých troch dní spravili všetko, čo sme chceli, alebo aspoň čo sme mohli a čo sme mali na programe. Podľa mňa sme mali dobrú prípravu. Teraz treba vyčkať na moment, keď sa ukážeme na trati, aby sme spoznali náš skutočný výkon.”

Športový riaditeľ Laurent Mekies už hlásil, že nová pohonná jednotka predstavuje “veľký krok vpred” v porovnaní s ročníkom 2020. Charles Leclerc je pri týchto hodnoteniach opatrnejší a chce si počkať na relevantné časy.

“Myslím si, že by sme mali vyčkať na kvalifikáciu, keď vytiahneme všetky karty a zbadáme, aký veľký pokrok sme spravili,” pokračoval Leclerc a odbočil od hodnotenia pohonnej jednotky. Pristavil sa pri šasi: “Myslím si, že samotný balans, to, ako sa auto správa v rôznych fázach zákruty medzi nájazdom a výjazdom, sa trochu zlepšilo.”

“Jazdí sa v ňom o čosi ľahšie a už to je veľmi fajn. Ukazujú sa nejaké pozitívne náznaky, ale opäť opakujem, že je ťažké to vyhodnotiť, kým nepôjdeme vo všetkom na limit v kvalifikácii,” uzavrel držiteľ titulov zo sérií GP3 aj F2.

Súvisiace články