logo F1online.sk

Bottas: Netušíme, koľko výkonu sme po testoch zachránili

Valtteri Bottas
© Pirelli Press Area
Milan Kubala
Milan Kubala26. 3. 2021

Mercedes má za sebou až nečakane zlé predsezónne testy, keď zajazdil najmenej kôl zo všetkých tímov a ukázala sa veľká nestabilita zadnej časti monopostu W12. Počas posledných desiatich dní sa v továrni intenzívne analyzovali údaje, aby inžinieri našli čo najviac výkonu, ktorý sa ukrýva niekde v útrobách nového auta. Valtteri Bottas tvrdí, že teraz v Mercedese nemajú ani poňatia, do akej miery bola táto úloha úspešná.

Valtteri Bottas to pripisuje aj náročným poveternostným podmienkam, ktoré ovládli tri testovacie dni. “Jedno je isté, dosť sme sa trápili. Ale panovali aj celkom extrémne podmienky. Bolo veľmi veterno, za takých podmienok je oveľa ťažšie pochopiť zmeny, ktoré robíte na aute, a celkovo vám to kazí celú jazdu. V takých podmienkach je ešte ťažšie niečo pochopiť a čosi sa naučiť.”

“Ale áno, faktom zostáva, že sme bojovali s balansom auta. Vždy chceme viac výkonu, než momentálne v aute máme po stránke šasi aj aerodynamiky, a rovnako tak od ľudí v tíme,” pokračuje Fín.

Zamestnanci Mercedesu sa v posledných dňoch nezastavili. “Tím pracuje naozaj naplno a snaží sa z testov pochopiť všetko, aby sme vstupujúc do tohto víkendu aspoň teoreticky nastavili auto najlepšie, ako to bude možné.”

“Momentálne je nám však neznáme, nakoľko sme sa dokázali po testoch z toho dostať a koľko výkonu sme získali tým učením sa z posledných dní. Je to niečo, čo sa snáď dozvieme v tréningoch a najneskôr v sobotu a nedeľu.”

“Aspoň však viem, že tím robí v tom krátkom čase absolútne maximum. Sezóna je dlhá a netreba panikáriť, len musíme tvrdo pracovať,” povzbudil hŕstku fanúšikov, ktorí veria problémom Mercedesu a už si mädlili ruky na ďalšie tituly, Valtteri Bottas.

Súvisiace články