logo F1online.sk

Steiner: V Imole predstavíme drobné vylepšenia, ale potom končíme

Günther Steiner
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala25. 3. 2021

Haas v tomto ročníku neplánuje veľmi útočiť, namiesto toho chce všetky svoje zdroje investovať do sezóny 2022, ktorá by mohla americký tím opäť dostať do stredu poľa. I napriek tomu však inžinieri chystajú ešte jeden menší balík vylepšení, ktorý vraj Mick Schumacher s Nikitom Mazepinom dostanú v talianskej Imole.

Günther Steiner to označuje ako “finálny krok” vo vývoji Haasu VF-21, po ktorom sa už budú musieť piloti a inžinieri spoľahnúť len na svoj kumšt pri nastavovaní monopostu. Ďalšia pomoc z továrne už totižto nepríde.

“Všetko, čo sme si naplánovali priniesť sem, tu aj máme,” hovorí vo štvrtok v Bahrajne Günther Steiner, šéf Haasu. “Veci z poslednej vývojovej fázy predstavíme v Imole, ale to bude posledný krok, ktorý na tomto aute spravíme.”

“V Imole teda budeme mať pár drobných súčiastok, ale ak mám byť úprimný, nepôjde o žiadne dramatické zmeny. Len pár menších súčiastok, ktoré sme nestihli pripraviť načas, no už celé mesiace vieme o tom, že nebudú hotové včas,” vysvetlil temperamentný Talian. “Nemeškáme teda. V Imole budeme mať nejaké súčiastky a potom už auto nebudeme meniť, ako som už povedal.”

Haas VF-21 sa od svojho predchodcu líši vo viacerých veciach. Samozrejme, nová je podlaha, zaobalenie novej pohonnej jednotky, predné krídlo či brzdy. Všetko však bolo vyvíjané s podtónom toho, že ročník 2021 bude len “prechodný”.

“Povedal by som, že je to lepšie než len prežívať. Ja to vnímam ako prechodný rok. Prežijeme, to nie je problém,” pokračuje Steiner. “Samozrejme, koncentrujeme sa na budúcu sezónu, keďže z nášho pohľadu nemá veľký zmysel investovať toho toľko do sezóny 2021, keď sa pozrieme na to, kde sme boli vlani a že sa platnosť týchto pravidiel chýli ku koncu. Musíme vyvíjať nové auto.”

“Spravíme krok vzad, aby sme potom mohli spraviť dva kroky vpred. Náš rok bude prechodný, budeme pokračovať v udržiavacom režime. Avšak, nenazval by som to udržiavací režim, to by znamenalo, že sme všetko zastavili. U nás je to práve naopak, veľmi intenzívne vyvíjame s ohľadom na rok 2022,” uzavrel šéf Haasu.