logo F1online.sk

Mekies hovorí o zmene štruktúry vo Ferrari v dôsledku rozpočtového stropu

Laurent Mekies
© Scuderia Ferrari Press Office
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko22. 3. 2021

Rozpočtový strop nadchádzajúcej sezóny je akýmsi strašiakom pre viaceré tímy. Limit finančných prostriedkov platí už dnes, no v roku 2022 sa zníži na 140 miliónov dolárov a v roku 2023 dokonca na hodnotu 135 miliónov dolárov. Toto pravidlo najviac ovplyvní tri popredné tímy po stránke výdavkov – Mercedes, Red Bull a práve Ferrari. Svoj pohľad poskytol aj Laurent Mekies, športový riaditeľ talianskeho tímu.

Rozpočtový strop znamená v očiach talianskeho tímu aj internú reorganizáciu, Mekies hovorí o zmene štruktúry, čoho následkom je aj zníženie počtu zamestnancov.

„Myslím si, že tu nejde len o to,“ odpovedal Laurent Mekies pre racingnews365.nl na otázku, či škrtanie bolo pre Ferrari náročnejšie ako pre iné tímy. „Počas zimy nemôžete spustiť dvojitý alebo dokonca trojitý program, ako by ste si v ideálnom prípade želali.“

„Avšak, nejde len o to. Pre nás je to tiež nutnosť upraviť celú našu štruktúru a je potrebné vykonať aj nejaké veľké škrty. To, na čo sme zvyknutí, už nefunguje, aj keď ide o prácu iba na jednom projekte. Celá štruktúra tímu sa musí prispôsobiť, aby sme sa mohli prispôsobiť novým pravidlám,“ pokračuje športový riaditeľ Ferrari.

Ferrari zažilo veľké sklamanie po zisku až šiesteho miesta v Pohári konštruktérov v roku 2020. Tím je však presvedčený, že dosiahol určité vylepšenia po stránke motora pre rok 2021. Napriek tomu, taliansky tím sa pridáva k skupine, ktorá vidí svoju šancu na úspech najmä v novej generácii monopostov, teda od roku 2022.

Už teraz sa Ferrari vyjadrilo, že sa zameriava na rok 2022. To znamená, že tohtoročnému autu SF21 sa nebude venovať priveľká pozornosť. Mekies však uviedol, že prvých pár pretekov určí, kedy Ferrari presunie všetky svoje zdroje smerom na rok 2022.

„Idete plnou rýchlosťou smerom k roku 2022? Pretože všetok čas, ktorý strávite pri monoposte na rok 2021, nemôžete investovať do toho nového,“ uzatvára Laurent Mekies. „Je to ťažké rozhodnutie, ale také, ktoré urobíme po niekoľkých prvých pretekoch sezóny.“