logo F1online.sk

Verstappen: Necítim sa ako favorit

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Mirec Somoši
Mirec Somoši20. 3. 2021

Max Verstappen je presvedčený o tom, že aj napriek skvelej forme Red Bullu v testoch je v nadchádzajúcej sezóne jednoznačným favoritom na titul Mercedes.

Verstappen zaznamenal na testoch najrýchlejší čas a jeho monopost RB16B vyzeral počas všetkých troch dní veľmi solídne. Red Bull nemal takmer žiadne problémy a testovací program prebehol hladko.

Pravým opakom bol však tím Mercedes, nakoľko Lewis Hamilton a Valtteri Bottas sa pravidelne sťažovali na problémy s nestabilnou zadnou časťou monopostou W12. Zástupcovia nemeckej stajne tvrdia, že ešte stále nepochopili, čo im spôsobilo problémy a vyhlásili, že Max Verstappen je favoritom na víťazstvo v úvodných pretekoch sezóny, ktoré sa uskutočnia 28. marca v Bahrajne.

Holandský pretekár však neverí tomu, že Mercedes by stratil status favorita. Uviedol, že údaje, ktoré má Red Bull k dispozícii, poukazujú na skrytý potenciál čiernych monopostov Mercedesu. „Na dátach samozrejme môžeme vidieť, čo robia,“ uviedol Verstappen v rozhovore pre Ziggo Sport, na ktorý sa odvoláva Autosport. „Najrýchlejšie kolo odjazdili s menším výkonom a nasledujúce dve kolá išli voľne. V ďalšom kole na to zatlačili a získali pol sekundy len vďaka vyššiemu motorovému režimu. Sú nepochybne rýchli.“

„Momentálne to pre nich bolo o niečo náročnejšie, tak je samozrejmé, že sa nás snažia posunúť do role favoritov. Potom, keď sa opäť dostanú dopredu, to bude geniálne. To isté robili aj v minulej sezóne počas niekoľkých pretekov. V piatok povedali ‚áno, Red Bull vyzerá veľmi dobre.‘ V hĺbke duše som však vedel, že to tak nie je. V sobotu boli opäť v hre so slovami ‚to je úžasné!‘ Ja osobne sa necítim ako favorit. Pokiaľ ste boli dominantní posledných sedem rokov a máte tak dominantné auto, tak aj keby ste mali najhoršiu podlahu, ste stále dobrí. Stále považujem Mercedes za favoritov,“ zhodnotil pilot Red Bullu.

Na otázku, či len neskúša podobnú taktiku ako Mercedes v posledných rokoch, keď ho označuje za favorita, odpovedal: „Ale je to normálne, že sú favoritmi, či nie? Sedem rokov v rade vyhrali úplne všetko. Necítim sa teda ako favorit. Som však šťastný, ako sa nám darilo počas testov a som spokojný s balansom auta. Či to bude stačiť? Netuším. Uvidíme v tretej časti kvalifikácie.“

Red Bull sa jednoznačne pokúsi zabojovať o majstrovské tituly, ktoré získal naposledy v roku 2013. Na vzostupe by im mohol pomôcť aj skúsený Sergio Pérez, ktorý bude kolegom Maxa Verstappena.