logo F1online.skF1online.sk

Norris si pochvaľuje nový motor a spoluprácu s Mercedesom

Lando Norris
© Pirelli Press Area
Mirec Somoši
Mirec Somoši20. 3. 2021

Lando Norris poznamenáva, že návrat starej známej spolupráce medzi McLarenom a Mercedesom je veľkým povzbudením pre obe stajne i jeho samotného. Uznáva však, že ešte bude potrebovať nejaký čas, aby si na novú techniku stopercentne zvykol.

Posledné roky mal tím McLaren vo svojich útrobách motory od Hondy a neskôr od Renaultu. V nadchádzajúcej sezóne sa však vrátia k motorom od Mercedesu, s ktorými zažili úspešné obdobia. Naposledy spolupracovali v roku 2014.

Stajňa z Wokingu skončila v minulom roku na treťom mieste v Pohári konštruktérov a dá sa očakávať, že s novým motorom by monopost s označením MCL35M mohol doslova lietať po trati. Tomuto tvrdeniu nahráva aj skutočnosť, ako sa v McLarene vysporiadali so zmenami aerodynamických predpisov, nakoľko ako jediný tím na štartovom rošte prišli so zaujímavým riešením zadného difúzora.

„Myslím si, že s motorom Mercedes to zatiaľ ide úplne hladko, bez problémov,“ povedal Norris v rozhovore pre oficiálny web Formuly 1. „Ešte potrebujem pochopiť všetky tie procesy týkajúce sa motora, ako s ním pracovať a pod. To je jedna z tých najväčších vecí, na ktoré si musím zvyknúť. Spravili sme malé kroky vo všetkých oblastiach.

Stále však existujú miesta, na ktorých musíme zapracovať. Posledné tri dni sme s nimi (Mercedesom, pozn. red.) pracovali veľmi intenzívne, nakoľko ostatné tímy, ktoré majú motor Mercedes, s ním už nejaký čas pracujú.“

Lando Norris si veľmi pochvaľuje spoluprácu s Mercedesom a hovorí o tom, že aj oni dokázali prispieť k zlepšeniu. „My sme prišli od Renaultu s inou perspektívou a pohľadom na vec, takže si dovolím tvrdiť, že sme v niektorých oblastiach dokázali pomôcť a motor vylepšiť. Zatiaľ je to veľmi produktívna spolupráca medzi nami a chlapcami z HPP (motorové oddelenie Mercedesu). Myslím si, že môžeme byť spokojní s tým, aké vylepšenia sme spravili za tie tri dni. Stále je však na čom pracovať, nie len na monoposte, ale aj v oblasti pohonnej jednotky. V tomto momente sme však spokojní s tým, ako na tom sme. Musíme počkať do kvalifikácie, odomknúť celý potenciál našej krásky a uvidíme.“

„Myslím si, že je to veľmi dobré auto. Už od prvého absolvovaného kola sme sa v ňom cítili veľmi sebavedomo a mohli sme na to tlačiť. Samozrejme, nešli sme na plný výkon a s malým množstvom paliva, takže ešte sme neukázali všetko. Na aute máme veľa senzorov a podobných vecí, avšak nikdy neviete presne, ako sa bude monopost správať v kvalifikácii. Jednou z dobrých vecí však je, že od prvého dňa sa nám darilo, mali sme rozumnú rýchlosť a ako tím sme nezaznamenali žiadne veľké problémy,“ poznamenal Norris na margo testov.

Brit uviedol, že vzhľadom na nové aerodynamické pravidlá sa musia o monoposte MCL35M naučiť ešte množstvo poznatkov. „Na druhej strane však potrebujeme auto pochopiť o niečo viac, najmä ako ho správne nastaviť vzhľadom na nové aerodynamické komponenty – podlahu a podobne. Musíme si sadnúť, dať hlavy dokopy, aby sme zistili, ako dostať z monopostu posledné dve alebo tri desatiny, ktoré budeme v nasledujúcich týždňoch potrebovať. Mám pocit, že sme na dobrej ceste, ale jednoznačne musíme naďalej pracovať,“ dodal na záver 21-ročný pretekár McLarenu.

Súvisiace články

Diskusia