logo F1online.skF1online.sk

Po Soči 2018 som chcel s Formulou 1 skončiť, priznáva Bottas

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 3. 2021

Určite si ešte spomínate na Veľkú cenu Ruska 2018 a pamätný odkaz “Valtteri, it’s James…”, ktorý Bottasa jasne uzemnil, resp. posadil do pozície tímovej dvojky. Podobných odkazov dostal fínsky pretekár viacero, nuž sa zdalo, že mu ani neprekáža, keď hrá v Mercedese druhé husle. Nebolo to však tak. Spomínané preteky v Soči vraj naňho doľahli a uvažoval i o ukončení kariéry.

V roku 2018 si to o majstrovský titul rozdali Lewis Hamilton a Sebastian Vettel. Keď sa karavána F1 presunula do Ruska, Vettel už na svojho súpera strácal 40 bodov, ale boj o titul ešte nebol rozhodnutý. Preteky sa navyše z Vettelovho pohľadu nevyvíjali vôbec zle; Hamilton bojoval s pľuzgiermi na predných pneumatikách a Britovi hrozilo, že Vettel zmaže časť bodovej straty.

Vtom však zaúradovali stratégovia Mercedesu, ktorí sa rozhodli Valtteriho Bottasa stiahnuť z čela a použiť ho ako “zátku”, aby si poistili zisk dvojitého víťazstva. A ono to zafungovalo, víťazom sa stal Lewis Hamilton pred Valtterim Bottasom a Sebastianom Vettelom.

Valtteri Bottas z týchto pretekov odchádzal zronený, ako priznal v tretej sérii Drive to Survive, ktorá vyšla v piatok ráno. “Soči 2018 boli dosť náročné preteky. Len ťažko sa to akceptovalo. Bol som dosť nahnevaný.”

“Úprimne som premýšľal nad tým, prečo to vlastne robím? Uvažoval som, že v F1 skončím, že to vzdám. Hneď po pretekoch som povedal, že už do toho nepôjdem,” vyznal sa dvojnásobný vicemajster sveta F1.

V posledných dvoch sezónach už Bottas takéto ťažké momenty nezažil. Na jednej strane preto, že Mercedes prakticky nikto neohrozoval, na druhej zas z dôvodu slabých výkonov samotného Nastolčana, ktorý na Hamiltonovu úroveň jednoducho nedočiahol. V Mercedese si preto mohli dovoliť nechať svojich pilotov pretekať, alebo to tak aspoň vo veľkej väčšine prípadov vyzeralo.

V rovnakej epizóde Bottas hovorí o tom, že chce dokázať, že nie je len “tímovou dvojkou”. “Ak váš tímový kolega zvíťazí a vy skončíte na druhom mieste, máte pocit, akoby ste prehrali. V minulosti som bol druhý, ale chcem dokázať, že nie som len dvojka.”

Svoje vyjadrenia podčiarkol slovami, že v Mercedese “podvedome” predsa len existuje hierarchia jazdcov, hoci ju vedenie tímu nikdy neprizná. “Aj keď to mnohí nepriznajú, v tíme možno podvedome existuje tímová jednotka a tímová dvojka. Niekedy si členovia tímu museli položiť otázku: Staráme sa o Lewisa a Valtteriho rovnako?”

Súvisiace články

Diskusia