logo F1online.skF1online.sk

Steiner: Žiadne novinky pokiaľ ide o zákaz WADA

Haas VF-21
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 3. 2021

Lakovanie monopostu tímu Haas vzbudilo pri predstavení značný ohlas. Ruský miliardár Dmitrij Mazepin a jeho spoločnosť Uralkali sa stali titulným partnerom americkej stajne a rozhodli sa auto vyfarbiť v štýle ruskej trikolóry. Od 1.1.2021 sa pritom trest Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) vzťahuje aj na neolympijské športy a zakazuje používanie ruských národných symbolov na tímovom oblečení aj športovom vybavení.

Keďže je Medzinárodná automobilová federácia signatárom antidopingového kódexu, vzťahuje sa trest WADA aj na motoršport. Mazepin a spol. nastolili týmto lakovaním právny problém, na ktorý zrejme bude Svetová antidopingová agentúra prikrátka. Nikita má na kombinéze pri svojom mene len prázdny biely priestor, ruská vlajka ako taká chýba i na aute. Monopost VF-21 však má na viacerých miestach vyobrazenú ruskú trikolóru, tá však nie je ruským národným symbolom, a tak je možné, že tento vzhľad napokon Haasu prejde. Navyše, z právneho hľadiska nie je zrejmá ani odpoveď na otázku, či monopost F1 možno považovať za športové vybavenie.

Krátko po predstavení nového monopostu kontaktovali britskí novinári Svetovú antidopingovú agentúru, tá potvrdila, že situáciu preveruje. Podľa šéfa Haasu, Günthera Steinera, jeho tím orgány WADA zatiaľ nekontaktovali.

„Nie, nemáme žiadne novinky. Ako sme už uviedli, sme v neustálom kontakte s FIA a vyriešime to,“ povedal Steiner. „Môžete vidieť, že Nikita jazdí s niečím, čomu ja hovorím biela vlajka, skrátka nemá na kombinéze žiadnu vlajku, presne tak, ako vyžaduje WADA.“

Haas už skôr tento mesiac vo svojom tlačovom stanovisku vyhlásil, že nariadenia agentúry nezakazujú používanie farieb ruskej trikolóry, preto je podľa ich názoru takýto vzhľad plne s „kostolným poriadkom“.

Celok z Banbury vstupuje do nového ročníka s dvoma nováčikmi v kokpite a len mierne upraveným monopostom. Mnohí ho preto pasujú do roly najväčšieho outsidera a bahrajnské testy tento status zrejme len potvrdili. V Haase však minimálne po jazdeckej stránke panuje spokojnosť.

„Na tempo sa až tak nepozeráme, z nášho pohľadu je to hlavne o učení, takže sa nedá povedať, či ma ich rýchlosť ohromila alebo nie,“ vyhlásil Steiner na margo svojich pilotov. „Avšak ohromilo ma, ako sú títo dvaja chalani pripravení. Ak mám byť úprimný, nečakal som z ich strany takú dobrú spätnú väzbu. Myslím, že máme dvoch chlapcov, na ktorých môžeme do budúcna stavať.“

Mazepin a Schumacher síce nováčikmi sú, ani zďaleka to však nie je ich prvý kontakt s monopostom Formuly 1. Prvý menovaný absolvoval viacero jázd s Force Indiou aj Mercedesom, ten druhý s Alfou Romeo, Ferrari i Haasom.

Súvisiace články

Diskusia