logo F1online.sk

Mercedes pôsobí rozpačito. Nie sme spokojní s výkonom auta, hovorí Shovlin

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala12. 3. 2021

Takýto slabý úvodný deň predsezónnych testov od Mercedesu nik nečakal. Valtteri Bottas sa na trati ukázal len pro forma, Lewis Hamilton takisto strávil značnú časť svojej štvorhodinovky v garáži. Nuž a ani keď sa konečne rozbehol, to nevyzeralo veľmi dobre. V Mercedese strúhajú sklamané grimasy.

Keďže tento rok sú predsezónne testy len trojdňové, žiaden tím nechce kvôli technickým problémom stratiť ani sekundu. Avšak, Mercedes, ako sa zdá, urobil jednu chybu. Možnože s prehnanou dávkou sebavedomia odmietol zorganizovať si filmovací deň pred testami, ktoré mohli odhaliť podobný problém.

Doplatil na to najmä Valtteri Bottas, ktorý dnes odjazdil len pár kôl. Kvôli technickým problémom prišiel o tretinu času, ktorý má vyhradený na predsezónnu prípravu. Pri snahách o zisk titulu mu to istotne nepomôže.

“Ja a celý tím sme sa tešili na to, ako vyrazíme na trať,” rozhovoril sa v piatok Valtteri Bottas. “V prvom kole, v inštalačnom kole, sme si uvedomili, že sa na prevodovke objavila porucha. Samozrejme, museli sme lokalizovať problém a vymeniť prevodovku, čo chce čas.”

“Až na konci sme odjazdili pár kôl, ale potom sa objavila červená vlajka a bolo vymaľované. Celkovo šesť kôl, všetky s aerodynamickými senzormi na aute. Dnes som toho veľa neodjazdil. Nie je to ideálny začiatok,” lamentuje 31-ročný Fín.

Mercedesu však nevyčíta, že sa rozhodol neabsolvovať predsezónne testy. Nikto totiž netušil, čo sa prihodí. “Teraz sa už ľahko hovorí. Samozrejme, teraz by som povedal, že áno, mali sme absolvovať uvádzacie jazdy. Po minulé roky však bolo všetko nepriestrelné, okrem toho sme isté veci už rozbehali na dynamometroch a podobne. Som si istý, že to bude pred budúcou sezónou prehodnotené.”

A kým Bottas toho veľa neodjazdil, Hamilton zvládol obísť bahrajnský okruh 42-krát potom, čo vyštartoval s hodinovým oneskorením. Jeho jazda však oku vôbec nelahodila. Treba síce uznať, že podmienky boli náročné, ale vidieť úradujúceho majstra sveta, ako sa v ani jednom z troch po sebe idúcich kôl nedokáže udržať na trati, nie je všedná záležitosť. Mercedes hľadal balans len márne.

“Dnes sme určite nemali ten najčistejší deň, ale tieto veci nám boli zoslané, aby nás preverili,” začal poeticky Lewis Hamilton. “Všetci pracovali extrémne tvrdo na tom, aby nás sem dostali. Ráno sme zakopli, čo bolo pre Valtteriho veľmi nešťastné; prišiel o čas na trati. Tím však tvrdo pracuje na tom, aby pochopil, čo sa prihodilo.”

“Myslím si, že odviedli dobrú prácu, keď auto dali dokopy. Ani druhá polovica neprebehla bez výziev, ale my sme stvorení na to, aby sme hľadali riešenia na problémy, ktorým čelíme. Mali sme dobrý debrífing a teraz budeme pokračovať v práci.”

“Nemáme inú možnosť len si odniesť pozitíva. Spomínam si na rok 2007. Vtedy som bol v aute desať dní, teraz je ich menej a menej. V aute teraz pred prvými pretekmi strávime len poldruha dňa. Pri tých rôznych pneumatikách, pri rôznych aerodynamických modifikáciách to nie je ľahké, ale podmienky majú všetci rovnaké. Dúfam, že mojich deväť rokov skúseností v tomto tíme nám pomôže z toho vyťažiť maximum,” doplnil na margo strateného času Hamilton.

Šéf traťových inžinierov Mercedesu Andrew Shovlin tiež neskrýval sklamanie a pozastavil sa nad rýchlosťou monopostu W12. “Nie sme spokojní s tým, aký výkon podalo naše auto. Je dosť jasné, že máme pred sebou prácu. V našom testovacom programe už máme značný sklz. Potrebujeme nájsť balans a rýchlosť, no zostávajú nám už len dva dni a jediná príležitosť dostať sa z tejto situácie.”

Uvidíme, ako sa bude strieborným šípom dariť v sobotu.