logo F1online.sk

V piatok bol najaktívnejší i najrýchlejší Verstappen

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala12. 3. 2021

Na bahrajnskom okruhu Sachír to konečne začne! Čakajú nás prvé hromadné jazdy v rámci úvodného testovacieho dňa predsezónnych testov pred ročníkom 2021.

Ako sme už včera informovali, do monopostov si celkovo sadne až sedemnásť pilotov rozdelených takto:

Tím Piatok Sobota Nedeľa
Mercedes Bottas / Hamilton Hamilton / Bottas Bottas / Hamilton
Red Bull Verstappen Pérez Pérez / Verstappen
McLaren Ricciardo / Norris Ricciardo / Norris Norris / Ricciardo
Aston Martin Vettel / Stroll Vettel / Stroll Stroll / Vettel
Alpine Ocon Alonso Ocon / Alonso
Ferrari Leclerc / Sainz
AlphaTauri Gasly / Cunoda Cunoda / Gasly Gasly / Cunoda
Alfa Romeo Räikkönen / Giovinazzi Giovinazzi Räikkönen
Haas Schumacher / Mazepin Mazepin / Schumacher Schumacher / Mazepin
Williams Nissany Latifi Russell

Jazdiť sa bude od rána 8:00 až do 12:00 nášho času. Nasledovať bude hodinová prestávka, po ktorej sa rozozvučí trať na ďalšie štyri hodiny.

Najdôležitejšie momenty dňa

Mercedes zaznamenal prvé problémy hneď v piatok ráno, keď Valtteri Bottas neodjazdil ani jedno kolo a už sa musel vracať do boxov kvôli problémom s prevodovkou a preraďovaním. Strieborné šípy ju hneď začali vymieňať, chybu chcú hľadať až neskôr.

Prevodovku dnes menil aj Haas na aute Micka Schumachera.

A videli sme nové podlahy:

O prvý šmyk dňa sa postaral Max Verstappen, no odniesli si to len zničené pneumatiky.

Krátko pred desiatou fanúšikov pobavil čas Kimiho Räikkönena, ktorý podľa výsledkovej tabule zajazdil kolo na úrovni 1:12,839, ktoré bolo o 19,6 sekundy lepšie než dovtedy zajazdené maximum. Samozrejme, šlo o chybu.

Výsledková listina k 10:00:

https://pbs.twimg.com/media/EwRHforXIAIyYQW?format=jpg&name=medium

Mercedesu sa podarilo vyslať Valtteriho Bottasa späť na trať až o 11:25. Tím napriek tomu neplánuje meniť program, teda popoludní uvidíme v aute Lewisa Hamiltona. Mercedes chce zameškané kilometre dobehnúť neskôr.

Po ňom sa podarilo vyslať na trať aj Micka Schumachera, ktorý rovnako menil prevodovku.

Dopoludnia postretli drobné problémy i Sebastiana Vettela, ktorý zastavil na konci boxovej uličky a nakrátko tým vyvolal žltú vlajku. Aston Martin napokon vysvetlil, že nešlo o nič vážne, čo bolo zrejmé i z toho, že sa Vettel o chvíľu vrátil na trať.

Desať minút pred skončením dopoludňajšej časti v štvrtej zákrute zastavil Charles Leclerc a spôsobil tým červenú vlajku. Maršáli monopost stihli odpratať necelých päť minút pred hodinovou prestávkou.

Výsledky piatkového dopoludnia:

Image

Popoludňajšia časť

Druhá piatková štvorhodinka sa začala netradične, silný vietor o rýchlosti 30 km/h v okolí okruhu spôsobil, že sa v padoku zotmelo. Nebolo to však kvôli mrakom, ale kvôli piesku. Jazdiť v púštnej búrke bude určite neželaným ozvláštnením predsezónnych testov.

Mercedes chcel síce dobehnúť zameškané kilometre z rána, no Lewis Hamilton aj tak odštartoval popoludnie až o 14:00, teda hodinu po prestávke. Medzitým mechanici stále pracovali na monoposte W12.

A niečo sa dialo aj v Aston Martine, ktorý v úvode prezradil, že bojuje s “drobným elektrickým problémom”. Ten napokon taký drobný zrejme nebol, keďže Lance Stroll sedel v garáži ešte dlho po tom, čo sa dokonca aj Lewis Hamilton ukázal na trati. Do večera stihol odjazdiť 45 kôl.

Zvyšok piatkových jázd prebehol pomerne pokojne, s prihliadnutím na veľké množstvo piesku, ktoré bolo na trati. Kvôli nemu sme videli kvantum prebrzdení, výjazdov mimo trať a aj nejaký ten šmyk. Pri jazde mimo ideálnu stopu autá vírili obrovský kúdoľ piesku a prachu.

Tímy aj napriek tomu pokračovali v jazdách, uvedomujú si totiž, že takéto podmienky môžu vládnuť aj o dva týždne na samotnej veľkej cene.

Napohľad najlepšie sa v púštnej búrke darilo Maxovi Verstappenovi, ktorý zajazdil najviac kôl a k tomu pridal i najrýchlejší čas 1:30,674. Po piatku môže byť určite spokojný.

Výsledky piatkových jázd:

https://pbs.twimg.com/media/EwSnYx0WYAYvVQD?format=jpg&name=medium