logo F1online.skF1online.sk

Bottas si uvedomuje, že môže o miesto prísť, no na novú zmluvu netlačí

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala10. 3. 2021

Valtterimu Bottasovi reálne hrozí, že má pred sebou posledný rok v Mercedese a s tým pravdepodobne i poslednú šancu pokúsiť sa prehovoriť do boja o titul. Sám si to uvedomuje, no Mercedes nechce tlačiť do rokovaní a čím skôr si zabezpečiť budúcnosť v tíme strieborných šípov. Chce sa vraj len koncentrovať na túto sezónu a pri pohľade na ňu neľutovať, že prepásol svoju veľkú šancu.

Bottas je tímovým kolegom Lewisa Hamiltona od roku 2017, no ešte sa mu ho nepodarilo poraziť. Fín na trati pôsobí dojmom odovzdanej dvojky, ktorá kalkuluje aj s tým, že v pozícii nosiča vody si nepohnevá tím a jeho zmluva bude predĺžená o ďalšiu sezónu. Zatiaľ mu to aj vychádzalo, no v tomto roku môže nastať na jazdeckom trhu zemetrasenie dostatočnej magnitúdy, aby zo stoličky zhodilo aj Bottasa.

Mercedes má absolútnu voľnosť a môže si do tímu prizvať prakticky kohokoľvek. Vo Formule 1 azda neexistuje pilot, ktorý by takúto šancu odmietol. Bottas to vníma a aj preto tento rok netlačí na rýchle uzavretie témy kontraktov tak ako vlani. Koniec-koncov, aké má Bottas páky na Mercedes?

“Úprimne, veľmi sa kvôli tomu nenáhlim. Ja tomu rozumiem,” vyslovil sa Valtteri Bottas po predstavení Mercedesu. “Myslím si, že je dobré pre tím, ak bude mať možnosť spraviť v roku 2022 veľkú zmenu, mať voľné ruky a vybrať si oboch pilotov.”

“Ale ja sa naozaj nikam neponáhľam. Počas tejto sezóny pôjdem na plný plyn a pokúsim sa dosiahnuť moje ciele. Nakoniec sa budeme baviť aj o tejto téme, ale ešte nenastal ten správny čas,” uviedol rodák z fínskej Nastoly.

Valtteri Bottas aj pred touto sezónou avizuje, že zbrojí do majstrovskej bitky. V jednom z rozhovorov dokonca uviedol, že chce byť aj “o niečo sebeckejší”. A hoci označenie Bottas 4.0 ho stavia do komickej pozície, tento rok jeho novú verziu azda uvidíme. Fín tvrdí, že pôjde naozaj naplno, keďže sa zvýšila pravdepodobnosť toho, že po sezóne v Mercedese skončí.

“Samozrejme, svojím spôsobom to bude sklamanie, ak sa niekedy obzriem do minulosti a zbadám, že som niečo mohol spraviť lepšie, alebo že som mal do toho investovať viac úsilia,” vysvetľuje Valtteri Bottas. “Nechcem, aby som sa po tejto sezóne mohol sám seba pýtať ‘čo keby’. To je mojím hlavným cieľom.”

“Ak dám do toho všetko, ak optimalizujem svoje výkony a ľudí okolo mňa, tak nič nebudem ľutovať,” uzatvára, no opäť dodáva sebe vlastným spôsobom: “Hovorím však štýlom, akoby som nebojoval o tituly s Lewisom. Tak ďaleko však nezachádzam. Momentálne sa plne koncentrujem na túto sezónu. Potom uvidíme, ako to dopadne.”

Súvisiace články

Diskusia