logo F1online.sk

McLaren čakajú mimoriadne dôležité tri dni

McLaren, Lando Norris
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 3. 2021

Ak bude každá sekunda predsezónnych testov pre niekoho drahá, tak je to McLaren. Britský tím bude mať len tri dni na to, aby si overil, ako počas zimy zapracoval do svojho šasi pohonnú jednotku od Mercedesu. Dôraz nebude „len“ na výkone, ale aj na spoľahlivosti, ktorá je pri integrácii iného motora vždy určitým rizikom.

Posunutie testov na neskorší termín McLarenu nepadlo úplne vhod, pretože v prípade výskytu problémov bude mať menej času na ich odstránenie. Na testy sú určené len tri dni namiesto šiestich dní z roku 2020 a ôsmich z roku 2019. Na druhej strane, plusom môžu byť stabilnejšie podmienky v Bahrajne, ktoré budú reprezentatívnejšie než niekedy veľmi chladné teploty a raz dokonca aj sneh v Barcelone.

Britská stajňa sa na testy poctivo pripravuje. „Testy sú dôležité, pretože nám prinášajú príležitosť, aby sa Lando a Daniel viac zžili s novým autom. Rovnako môžeme pokračovať v začlenení Daniela do tímu a v excelentnej spolupráci s našimi kolegami z Mercedesu,“ povedal pretekový riaditeľ tímu Andrea Stella.

Pamätáme si, že v roku 2018 mal McLaren na testoch po prechode z Hondy na Renault problémy so spoľahlivosťou. A o priam mizerných počtoch najazdených kilometrov a kvantách porúch z testov z nevydareného partnerstva s Hondou z rokov 2015 až 2017 ani nemusíme veľmi písať. Predsezónne testy ešte o ničom nerozhodujú, no vedia veľa napovedať. V rokoch 2019 a 2020 mal McLaren už pod novým vedením počas testov veľmi dobré a predovšetkým spoľahlivé auto.

Testy predstavujú možnosť skontrolovať spoľahlivosť a výkon nášho monopostu MCL35M. Bude zaujímavé sledovať výkonnosť všetkých tímov, na skutočný obraz rýchlosti si však musíme počkať na prvé preteky. Len tri dni na testy znamenajú, že bude nutné byť maximálne efektívni a čo najviac sa v priebehu testov naučiť. Keďže sa prvé preteky konajú na rovnakej trati v Bahrajne, budú poznatky z testov priamo relevantné na premiérovú veľkú cenu sezóny,“ pokračoval Stella.

V kokpite MCL35M sa prestriedajú Lando Norris i novic Daniel Ricciardo. McLaren má jasný plán, ako testy využiť. „Cieľom na prvý deň je potvrdiť si, že všetky hlavné systémy na aute fungujú poľa očakávania, čím môžeme získať dobrý základ. Toto bude zahŕňať kontrolu systémov, overenie aerodynamickej výkonnosti a zžitie sa jazdcov s jednotlivými operáciami,“ vyhlásil pretekový riaditeľ britského tímu.

Všetky systémové kontroly by mali byť hotové na druhý deň. Následne sa viac budeme koncentrovať na výkon. V tejto časti sa budeme venovať kombinácii krátkych a dlhých jázd s rôznymi zmesami pneumatík,“ uzavrel Andrea Stella.