logo F1online.sk

Odteraz bez plastových fliaš, F1 kráča v ústrety zelenšej budúcnosti

Pierre Gasly so šampanským
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király9. 3. 2021

Formula 1 sa zaviazala k tomu, že od roku 2030 bude uhlíkovo neutrálna. Aj keď sú tieto snahy u časti obyvateľstva naďalej terčom úškrnov či posmechu, odborníci sa zhodujú na tom, že sú nevyhnutné. Nuž a veľké a silné entity musia ísť príkladom, aby inšpirovali a viedli.

Kráľovská motoristická trieda má v tomto smere silného konkurenta, ktorým je Formula E. Tá na tomto poli pracuje veľmi intenzívne a vyzerá to tak, že „efjednotka“ nechce v ničom zaostávať.

Pripravuje sa viacero menších krokov, pričom jeden z tých badateľnejších sa spustí počnúc tohtotýždňovými testami v Bahrajne. Formula 1 zavádza v celom padoku zákaz používania jednorazových plastových fliaš.

Kompetentní potrebovali prijať viacero opatrení, ktoré zaručia, že nikto neostane smädný a každý bude mať dostatočný prísun tekutín. Po všetkých oblastiach okruhu, po padoku, motorhomoch a kanceláriách, budú rozmiestnené špeciálne vodné stanice, kde si záujemcovia budú môcť prísť po vodu.

Kameramani a ľudia spadajúci pod ostatný personál pracujúci z rôznych miest okruhu, budú mať k dispozícii väčšie fľaše zabezpečujúce dostatok tekutín na celý deň.

Nemenej zaujímavá je aj tá informácia, že tzv. paddock passy, vďaka ktorým vstupujú do padoku jazdci, členovia tímov, predstavitelia médií, ale aj fanúšikovia, budú vyrobené z recyklovaných plastov. Na tento účel sa použilo vyše 143 000 použitých jednorazových plastových fliaš.

Jedným z najuvedomelejších pretekárov je v tomto smere Sebastian Vettel, ktorý dlhodobo nabáda k zvyšovaniu ekologického povedomia. „Na okruhy lákame mnoho ľudí,“ povedal. „A tí pochopiteľne chcú mať svoj nápoj, či už pivo alebo niečo iné. No a zvyčajne ho majú v plastových fľašiach či pohároch. Toto už musí skončiť…“

Jedným z ďalších krokov, ku ktorým chce Formula 1 pristúpiť, bude využívanie syntetických palív. Tie prídu na scénu v roku 2025 spolu s novými motormi.