logo F1online.sk

Budkowski: Abiteboulov odchod bol pre všetkých v tíme šok

Cyril Abiteboul
© Renault Sport
Jakub Vaverka
Jakub Vaverka9. 3. 2021

Riaditeľ Alpine F1 Marcin Budkowski prezradil, že odchod tímového šéfa Cyrila Abiteboula bol prekvapením a šokom pre každého v tíme. Pred štartom novej sezóny dnes už bývalý tím Renault prešiel reorganizáciou a v ďalšom ročníku ho uvidíme ako Alpine, no už bez človeka, ktorý ho viedol doposiaľ.

V rámci rebrandingu (prechodu z jednej značky na druhú) prebehla zmena aj v manažérskej štruktúre stajne z Enstone. Prestavbu začal generálny riaditeľ Renaultu Luca de Meo. Dlhoročný zamestnanec francúzskeho tímu Cyril Abiteboul sám opustil spoločnosť a do vedúcej pozície sa dostal nový CEO značky Laurent Rossi.

Rossi sa rozhodol, že po odchode Abiteboula nevymenuje tradičného tímového šéfa, pričom povinnosti sa rozdelia medzi výkonného riaditeľa Budkowskeho a  Davideho Brivia, ktorý má na starosti dianie počas pretekov. Ten sa k stajni pridal po pôsobení v MotoGP, kde patril do tímu Suzuki.

Počas predstavenia nového monopostu Alpine F1 na rok 2021, Budkowski médiám prezradil, že odchod Abiteboula bol pre každého člena tímu z Enstone veľkým prekvapením a šokom. „Keď sme to zistili, bolo to pre všetkých veľké prekvapenie a šok,“ hovorí.

„Aj tak sme ale pripravení na novú sezónu, voči projektu máme záväzok,“ pokračuje Budkowski. „Cyril mal vo svojej pozícii kvôli koronavírusu problém prichádzať do Enstone pravidelne. Jeho prítomnosť alebo neprítomnosť nezmenila naše zapálenie pre projekt tímu,“ ubezpečuje výkonný riaditeľ Alpine F1.

Potom sme vytvorili nový manažérsky tím a bol oznámený príchod Laurenta Rossiho,“ hovorí ďalej Budkowski. Povedal, že reorganizácia tímu prebehla rýchlo a ciele ostávajú nezmenené. Verí, že Alpine dokáže skončiť v Pohári konštruktérov vyššie ako na piatom mieste, ktoré Renault obsadil v minulom ročníku.

Laurent už stihol prísť do Enstone na niekoľko dní, počas ktorých stretol množstvo ľudí, videl monopost, videl projekt rozvoja a v krátkosti bol informovaný, čo chystáme na rok 2022. Rýchlo sme sa reorganizovali, máme nový tím a jasné, nezmenené ciele,“ zakončil Marcin Budkowski.

V tíme ostáva pilot Esteban Ocon, ktorý predovšetkým v druhej polovici roka 2020 predvádzal kvalitné výkony. Doplní ho Fernando Alonso, ktorý v sedadle nahradí Daniela Ricciarda. Ten sa rozhodol pre odchod do britskej stajne McLaren.