logo F1online.sk

Renault uvažuje, že skopíruje Mercedes a rozdelí svoje turbo

Alpine, ilustračné
© Alpine F1
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko7. 3. 2021

Po odchode McLarenu od dodávateľa pohonných jednotiek Renault ku konkurenčnému Mercedesu, je snaha vylepšiť konkurencieschopnosť a spoľahlivosť motora ešte väčšia. Jedným z krokov, ktorým by sa motorové oddelenie Alpine rado inšpirovalo, je známe rozdelenie turba majstrovského Mercedesu.

Aktuálny motor — ktorý sa aj napriek premenovaniu stajne stále volá Renault — je ešte evolúciou toho vlaňajšieho. Stále teda platí, že obe časti turba, a teda turbína aj kompresor, sú za motorom, kým Mercedes a po jeho vzore i Honda turbo rozdelili a kompresor presunuli pred spaľovací motor.

Na otázku, či by motor pre rok 2022 mohol obsahovať zmenu koncepcie, povedal technický riaditeľ Renaultu Rémi Taffin: „Jednoduchá odpoveď je áno.“

Znamená to, že by sa Renault mohol ubrať cestou usporiadania v štýle konkurenčného Mercedesu? Taffin reaguje: „Mohli by sme ísť touto cestou. Prehodnocujeme to.“

Renault chcel pôvodne vylepšiť svoju koncepciu motorov už v roku 2021, čo naznačuje, že práve známe rozdelené turbo mohlo byť predstavené tento rok. Prišla však aktuálna pandémia nového koronavírusu Covid-19 a táto situácia zmenila pôvodnú časovú os.

Motor bude prepracovaný až v budúcom roku spolu so zavedením nových 10-percentných zmesí etanolu. Pôvodný plán však hovoril o vytvorení novej špecifikácie motora pre rok 2022, s následnou modernizáciou pre rok 2023. Tieto dve aktualizácie sa však teraz budú musieť spojiť do jednej práve pre rok 2022, čo spôsobilo zmrazenie vývoja.

„Mali sme na pamäti, že pre rok 2023 budeme mať k dispozícii čas na ďalší vývoj a mohli by sme získať maximum z novej špecifikácie, ktorú sme mali v pláne pre rok 2022 — čo už teraz neplatí, pretože rok 2023 v plánoch nie je,“ potvrdil technický riaditeľ Renaultu.

„Ale v skutočnosti sme veľmi šťastní, že môžeme zatlačiť na vývoj pre rok 2022. Snažíme sa dokonca urýchliť niektoré vývojové kroky, ktoré sme mali naplánované na rok 2023, už na sezónu 2022. Toto je už o niečom inom, ale myslím si, že to nie je zlé rozhodnutie,“ uzavrel Taffin.