logo F1online.sk

Alonsov mentor Briatore: Renault nás ubezpečil, že do Formuly 1 zainvestuje

Fernando Alonso, rukavice a prilba
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala28. 2. 2021

Keď sa Fernando Alonso s Formulou lúčil po jeho stinte v McLarene, zastrájal sa, že sa vráti až vtedy, keď bude štartové pole vyrovnanejšie. Napokon sa vracia o čosi skôr, veď Mercedes stále kraľuje, no aspoň má Alonso záruku, že jeho staronový tím pôjde naplno, prezradil Flavio Briatore.

Potom, čo sa Luca de Meo stal výkonným riaditeľom Renaultu, sa vo fungovaní tejto značky vo Formule 1 veľa zmenilo. Renault nahradilo Alpine, vymenili sa ľudia na čele a de Meo predstavil “dlhodobú víziu”, ktorá sa Fernandovi Alonsovi pozdáva.

“Dostali sme garancie od Renaultu. Luca de Meo je šéfom Renaultu a má veľkú motiváciu investovať do Formuly 1, a to dlhodobo,” hovorí Flavio Briatore, Alonsov mentor, v rozhovore s novinárom Peterom Windsorom.

Briatore si následne zaspomínal na staré dobré časy, ku ktorým by sa mal podľa neho priblížiť aj Renault, resp. od tohto roka Alpine. “Keď som tam bol ja, Renault bol veľmi dobrý, pretože som mal všetky peniaze, ktoré som potreboval. Peniaze išli do výkonu auta.”

“Viete, toľkokrát som mal najhorší motorhome v celej Formule 1, a to kvôli tomu, že pekný motorhome nezrýchli vaše auto. Uprednostnil som, aby sme všetky peniaze investovali do výkonu,” spomína 70-ročný Talian, ktorý je teraz spokojný. “Ja sa s Alonsom teším, pretože Renault je ako rodina. Keď sme sa bavili s Renaultom, všetci boli šťastní a vysoko motivovaní. Teraz je Fernando pripravený vyraziť. Už po minulej sezóne na testoch v Bahrajne sme videli, že je okamžite veľmi rýchly.”

“A Fernando celý ten čas jazdil, celý čas pretekal. Žiaľ, stala sa mu tá nehoda, ale hneď chodil, hneď bol v poriadku. Ja si myslím, že už teraz je pripravený na prvé testy,” hlási Briatore.

Fernando Alonso a Flavio Briatore vytvorili skvelú dvojičku, ktorá spolu získala dva tituly a prelomila dominanciu Michaela Schumachera. Schumachera, s ktorým Briatore pár rokov predtým dokázal niečo veľmi podobné, keď v Benettone mladého Schumiho doviedol k dvom titulom.

“Talent je niečo veľmi výnimočné, pretože všetci piloti vo Formule 1 sú rýchli. Tá hranica, ktorá delí formulové hviezdy od ostatných, je však veľmi tenká,” pokračuje Briatore spomínajúc na svojich dvoch zverencov. “Keď ste pri Fernandovi a Schumim niečo nahrali do počítača, keď ste boli na simulátore a pripravovali sa na preteky, tak obaja jazdili rovnaké časy. Pripravovať sa na preteky s Fernandom a Schumim bolo ako pracovať s počítačom, ktorý vám hovorí, čo sa deje.”

“Obaja dosahovali ohromujúcu konzistentnosť v časoch. Mal som šťastie, že som pracoval s dvoma — v tom čase najväčšími — talentmi, nuž a motivácia bola rovnaká.”

“Schumi dostal všetkých do posilňovní. Možno si spomeniete na fotografiu, na ktorej bol Prost v posilňovni a cvičil. Michael v nej trávil štyri hodiny a po pretekoch sa ani nepotil, pri Fernandovi to bolo rovnaké. Michael dostal do tých posilňovní všetkých; od Sennu, cez Alaina Prosta až po Nigela Mansella, pretože Michael všetkým ukázal, že fyzická príprava je veľmi dôležitá. Ak ste vo forme, tak vaša myseľ pracuje oveľa lepšie, nie vaše pneumatiky,” doplnil.

Súvisiace články