logo F1online.sk

Afrika by sa mohla vrátiť do kalendára v roku 2022 alebo 2023

Kyalami
© Twitter/Audi Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 2. 2021

Africký kontinent bol naposledy súčasťou kalendára Formuly 1 v roku 1993. Symbolom F1 v tomto kúte sveta je juhoafrický okruh Kyalami, ktorý hostil Veľkú cenu Južnej Afriky v rokoch 1965 až 1985 a potom ešte v rokoch 1992 a 1993. Ten sa v posledných rokoch usiluje o návrat do kalendára.

Špekulácie o návrate tohto okruhu sa objavili ešte niekedy v roku 2018. Odvtedy sa však v Južnej Afrike neurobil kus dobrej roboty, ktorý by presvedčil Stefana Domenicaliho, že Kyalami to myslí vážne. Nový šéf Formuly 1 minulý mesiac potvrdil, že Afrika záujem má, pričom FOM sa mali ozvať promotéri zo severnej i južnej časti čierneho kontinentu. Zdá sa však, že samotné Kyalami budú sprevádzať rovnaké problémy ako doteraz.

Afričania sa dlhodobo nedokážu zniesť vysoké výdaje súvisiace s podujatím, problém predstavuje i stav okruhu v Kyalami. Ten síce prešiel rekonštrukciou v roku 2015, no nespĺňa všetky požiadavky na organizáciu pretekov Formuly 1.

„Našim cieľom je stále rok 2022, tento termín by sa však kvôli dopadom pandémie mohol posunúť, takže rok 2023 sa zdá pravdepodobnejší,“ povedal pre portál RaceFans Warren Scheckter, ktorý je predsedom predstavenstva South African Grand Prix a zároveň synovcom majstra sveta z roku 1979 Jodyho Schecktera.

Podujatiu svojho času vyslovil podporu aj samotný Lewis Hamilton, ktorý označil Afriku za „veľmi dôležité miesto pre Formulu 1“.

„Je skvelé, keď taká vplyvná a uznávaná osobnosť, akou Lewis je, vyjadrí svoju podporu africkému podujatiu. Pochopiteľne je Juhoafrická republika tým najpravdepodobnejším miestom, kde by sa návrat tohto kontinentu do kalendára mal uskutočniť. Táto krajina má vo Formule 1 bohatú históriu,“ uviedol Scheckter.

„Má takisto trať, ktorá je pripravená a veľmi sa blíži požadovaným štandardom vo Formule 1. Ak sa má konať Veľká cena Afriky, tak Južná Afrika a Kyalami je veľmi logickým miestom pre jej uskutočnenie,“ dodal Scheckter.