logo F1online.sk

Webber: Leclerc je super, ale Vettel im bude chýbať

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala12. 6. 2020

Ferrari si bude musieť počas najbližších rokov vystačiť s mladíkmi Leclercom a Sainzom. Na jednej strane to je výhodné, zadeliť im úlohy nebude taký problém ako zaveliť Sebastianovi Vettelovi, aby nosil vodu mladšiemu kolegovi. Na druhej strane však vyvstáva otázka, ako sa bude ďalej rozvíjať tím bez podpory v podobe Vettelových skúseností. Presne na tento možný nedostatok vo Ferrari poukazuje Mark Webber.

Podľa Vettelovho bývalého kolegu Marka Webbera bude Nemec vo Ferrari chýbať. “Poznám ho a viem, ako pracuje, vždy do toho dáva 110 percent, veľa času a úsilia. Za to však očakáva to isté, čo podľa mňa nedostal,” zamyslel sa v podcaste F1 Nation. “Nebol v tom sám, bolo tam viacero chlapcov. Taký Kimi je v tomto smere imúnny, on si len sadne do auta a poriadne to nakopne, čo je jeho silná stránka, ale takýto prístup nie je pre každého.”

Taký Schumacher si to podľa Austrálčana zariadil lepšie, keď do Scuderie pritiahol víťazný mix v zložení Juhoafričan, Brit a Francúz. “Michael tam prišiel s Rorym Byrnem, Rossom Brawnom a na čele so Jeanom Todtom. Bola to veľmi dobrá zmes kultúr.”

Naproti tomu dnes je to vo Ferrari takmer samí Talian, aj keď Binotto sa narodil vo Švajčiarsku. “Talianom teraz nič nevyčítam, len hovorím, že aj keď sú spolu jedna armáda, tak im to nevychádza. Pod týmto režimom spolu so Sebastianom robili, čo mohli, no napokon mu došiel dych.”

“Teraz prišiel neskutočne rýchly Charles, má plno energie, chuti a aj naivity — naivita je výborná, proste prídete a idete rovno na vec. Charles je svetová trieda, pre Formulu 1 je to skvelý, výborne vyzerajúci nováčik, ktorý pozná jazyky a vie pracovať s kamerou. Je brilantný,” vychválil Monačana Webber, aby sa vzápätí vrátil ku Sebastianovi Vettelovi: “Sebastian si to tam oddrel, všetko rozbiehal. Aj Charles bude o desať rokov vedieť, ako dať dokopy tím a položiť základy. “

Ferrari by sa ale potrebovalo pozbierať čím skôr. “Myslím si preto, že Seb im bude chýbať. Áno, vo Ferrari mal aj ťažšie chvíle, ale z krátkodobého pohľadu im budú chýbať Sebastianove skúsenosti, jeho vízia a ten dobrý, motivovaný Seb. Teraz to vyzerá tak, že keď ráno vstáva z postele, tak nemá motiváciu sadnúť si do toho červeného auta. To je problém.”

Ako teda vyzerá Vettelova budúcnosť? “Podľa mňa si vezme rok voľna. Dúfam, že obnoví stratené sily a vráti sa s túžbou bojovať na čelných pozíciách do Formuly 1,” dodal Webber.

Súvisiace články