logo F1online.skF1online.sk

Kedy môže začať Alonso trénovať a nebude mať problém s prilbou?

Fernando Alonso
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala15. 2. 2021

Príprava Fernanda Alonsa na ročník 2021 Formuly 1 nabrala nečakaný zvrat. Španiel momentálne nemôže trénovať a musí dodržiavať pokojový režim; za sebou má operáciu zlomenej hornej čeľuste. Otázka je teda jasná: stihne sa Španiel pripraviť na novú sezónu, či dokonca už na predsezónne testy a zúčastniť sa ich?

Podľa piatkového oficiálneho stanoviska Alpine sa chirurgický zákrok podaril a lekári boli s jeho výsledkami spokojní. Alonso zostal v nemocnici na ďalších 48 hodín, po ktorých sa môže pobrať domov.

Po niekoľkých dňoch pokoja by mohol dokonca začať pomaly trénovať, podľa španielskeho portálu cope.es, ktorý Alonsov prípad prebral s prezidentom Európskej asociácie cranio-maxilofaciálnych chirurgov Juliom Acerom, už po piatich alebo šiestich.

“Keď už je kosť na svojom mieste, tak je rekonvalescencia krátka,” vysvetľuje Acero. “Je možné pozvoľna trénovať. Po štyroch týždňoch by sa zlomenina mohla úplne zrásť.”

Všetko, samozrejme, závisí od konkrétneho prípadu, pokračuje Fernando Parra zo Španielskej asociácie maxilofaciálnych zranení, ktorého cituje motorsport-total.com. “Väčšinou to trvá desať až štrnásť dní, ale vždy to závisí od rozsahu zranení. Čas rekonvalescencie je veľmi variabilný.”

Alonso bude musieť v najbližších týždňoch absolvovať niekoľko vyšetrení, zároveň musí špeciálne dbať na ústnu hygienu, vysvetľuje Parra: “Ústa sa nesmú kontaminovať žiadnymi zvyškami jedla.” Prvých pár dní či týždňov po zákroku bude Alonso prijímať skôr tekutú alebo mäkkú stravu.

Do toho koktejl antibiotík a protizápalových liekov. “S nimi by to nemalo trvať veľmi dlho, tri alebo štyri týždne. Potom by mohol začať normálne fungovať,” nadviazal na kolegov Federico Alfaro z Barcelonskej univerzity.

Otázkou je teda, či Alonsovi nebude robiť problémy prilba. “Keď ju už máte na hlave, tak vás chráni,” reaguje Acero a so smiechom poznamenáva: “Prilby by sme už teraz mohli nasadzovať všetkým našim pacientom.”

Problém nie je mať na hlave prilbu, ale ju na ňu nasadiť, zdôraznil Alfaro. “Takéto zranenia často sprevádza zápal, čo môže v prvých dňoch alebo týždňoch znemožniť nasadenie prilby. Odhliadnuc od tohto by mohol s profesionálnou športovou aktivitou pokračovať vo veľmi krátkom čase.”

A ešte jedna dôležitá otázka: Aké časté sú pri takýchto zraneniach nečakané komplikácie, ktoré by predĺžili dobu liečenia? “Ak je pacient ošetrený včas ako v tomto prípade a je v dobrých rukách, ďalšie kroky sú premyslené a naplánované, tak by sa nemali objaviť ďalšie komplikácie. Predovšetkým pri takto mladom pacientovi,” doplnil Alfaro.

Súvisiace články

Diskusia