logo F1online.sk

Bude to na jazdeckom trhu vrieť? Verstappen môže za istých okolností odísť, priznal Marko

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 2. 2021

Lewisovi Hamiltonovi i Valtterimu Bottasovi sa po tejto sezóne skončí zmluva, teda Mercedes má aspoň zatiaľ dve voľné miesta pre rok 2022. Nuž a je možné, že voľný bude dokonca i Max Verstappen. Podľa Helmuta Marka existuje v jeho zmluve výstupná klauzula ohľadom výkonnosti Red Bullu. Uvidíme holandského pretekára v aute strieborných šípov?

Verstappenov kontrakt platí až do roku 2023, no to neznamená, že v Red Bulle bude musieť dovtedy za každých okolností aj zostať. “Áno, v zmluve je výstupná klauzula, ktorá sa viaže na výkon,” priznáva Helmut Marko v rozhovore pre F1-insider.com.

Vzápätí pokračoval: “Nechcem zachádzať do detailov, ale viac-menej hovorí o tom, že Maxovi bude umožnené, aby vlastnými silami mohol zabojovať o víťazstvá v pretekoch a majstrovský titul. Ak to bude tak, zmluva bude predĺžená. Ak nie, bude voľný.”

Nuž otázka teda znie: Čo znamená vlastnými silami? A odpoveď je jednoduchá; Verstappen má dostať monopost, ktorý nebude na Mercedes strácať tak veľa, že by Verstappen vďaka svojej rýchlosti a svojmu talentu nedokázal túto stratu zmazať. Nikto nepochybuje o tom, že ak by Verstappen sedel vo Williamse, tak by víťazstvá nezbieral, a teda len talent určite nestačí.

Podľa spomínaného portálu F1-insider.com je celá podmienka aj kvantifikovaná. Monopost Red Bullu v priemere nemá strácať na najlepšie auto v poli viac než 0,3 sekundy na jedno kolo.

Ak je tento časový interval správny, tak Verstappenova výkonnostná klauzula vlani nebola splnená a on mohol z tímu odísť. Avšak, nezostalo mu iné, než zostať v Red Bulle. Ferrari malo obsadené oba kokpity už v máji — nehovoriac o tom, že nevyzerali veľmi lákavo — a Mercedes bol odhodlaný predĺžiť zmluvy s Hamiltonom a Bottasom.

Teraz sa však situácia na trhu zmenila a Mercedes má otvorené dvere. A Helmut Marko si uvedomuje, že Red Bull musí zabrať, ak nechce prísť o klenot zo svojej akadémie. “To je náš cieľ a veríme mu. Nie iba kvôli Maxovi, túžba vyhrávať je v našej DNA. Sme na správnej ceste a myslím si, že túto klauzulu môžeme splniť.”

Súvisiace články