logo F1online.sk

Lundgaard: Nemám bohatého otca, ak teraz neprerazím, je koniec

Christian Lundgaard
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala12. 2. 2021

Christian Lundgaard má pocit, že je pritlačený k stene. Tvrdí, že ak nechce ohroziť svoju pretekársku kariéru, nemá na výber, len tento rok všetkých presvedčiť o tom, že si zaslúži miesto vo Formule 1. Obáva sa totiž toho, že na ďalšiu sezónu v nižších sériách už nebude mať peniaze a bude musieť zavesiť formulové remeslo na klinec.

Ešte len 19-ročný mladík z Dánska momentálne pôsobí v jazdeckej akadémii pod hlavičkou Renaultu, resp. Alpine a je v nej považovaný za najväčší talent. Minulý rok absolvoval len svoj debut v šampionáte F2, no už dvakrát dokázal vyhrať a v sérii skončiť na siedmej priečke.

Nič mu však nepadne do lona zadarmo. Šéf jazdeckej akadémie Mia Sharizman od neho očakáva, že bude bezpodmienečne bojovať o titul. Lundgaard súhlasí, uvedomuje si, že ak by tomu bolo inak, tretiu šancu vo Formule 2 už mať nebude. Kvôli peniazom.

Christianovi Lundgaardovi doteraz vždy stačil jediný ročník v šampionáte na to, aby poskočil do vyššej kategórie. Aj preto bude štart do sezóny preňho výnimočný a azda o kus ľahší. “Teším sa z toho, že budem prvýkrát pretekať v jednej sérii v dvoch sezónach za sebou. Teraz som sa naučil, aká je dôležitá stabilita.”

“Minulý rok bol ako na horskej dráhe, zažili sme veľa vzostupov a pádov. Tento rok musíme všetko optimalizovať a domov nosiť body, a to aj z víkendov, na ktorých nebudeme konkurencieschopní,” vytýčil si cieľ rodák z Hedenstedu.

Inak to totižto nepôjde. “Pre mňa bude rok 2021 určite kľúčovým aj s ohľadom na budúcnosť vo Formule 1. Toto je moja druhá sezóna vo Formule 2 a ak tu chcete dostať aj tretiu šancu, musíte mať bohatého otca. To ja nemám.”

Keď na jar minulého roka vysvitlo, že Daniel Ricciardo tím opustí a Renault zaňho bude musieť nájsť náhradu, medzi potenciálnymi kandidátmi bolo i Lundgaardovo meno, hoci azda až niekde v poznámke pod čiarou. Vtedy ho ešte v tíme nepovažovali za pripraveného.

Lundgaard však vie, čo musí spraviť, aby naňho vedenie Alpine ukázalo prstom, keby prišlo na to, že jeden z dvojice Ocon-Alonso odíde a bude ho treba nahradiť. “Viem, čo by mohlo prísť, ak by som tento rok podával dostatočne dobré výkony. Nestane sa to však, ak nebudem dosť dobrý. V tom prípade tu už pretekať nikdy nebudem.”

Súvisiace články