logo F1online.sk

Druhé bahrajnské preteky by sa mohli odjazdiť na inej konfigurácii okruhu

Bahrajn
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala11. 6. 2020

Nápadov, ako ozvláštniť jedno z dvojice podujatí na tom istom okruhu je viacero, no zďaleka nie všetky majú potenciál získať súhlas všetkých desiatich tímov Formuly 1. Nasadenie inej konfigurácie okruhu by však problémy robiť nemuselo. Vhodným miestom by bol podľa Rossa Brawna bahrajnský Sachír.

Ktoré veľké ceny a v akom poradí nám v kalendári pribudnú po európskej časti sezóny, zatiaľ nie je jasné. Čím ďalej, tým viac sa však spája Bahrajn s možnosťou zorganizovania dvojitých pretekov. Termín prvých by mohol pripadnúť na 29. november a druhých na 6. decembra. Finále sezóny sa uskutoční v Abú Zabí, mohlo by sa tak stať len necelé dva týždne pred Vianocami 13. decembra.

“Jednou z pekných vecí na Bahrajne je to, že má veľa konfigurácií,” konštatuje v rozhovore pre F1.com Ross Brawn. “Mohli by sme ísť teda do Bahrajnu a odjazdiť tam dve veľké ceny na dvoch rôznych tratiach. Je tam pekná, takmer až oválová konfigurácia, ktorá vyzerá dosť vzrušujúco.”

Šéf Formuly 1 naráža na “Vonkajší okruh” pozostávajúci z hlavne rýchlych zákrut. Z používanej trate sa odkláňa v štvrtej zákrute, pokračuje po východnom okraji okruhu a na štandardnú konfiguráciu sa vracia v trinástke. Veľká cena by sa v tomto prípade šla na 84 kôl.

Nájsť nové konfigurácie nie je problém, problém je nájsť také, ktoré majú aj potrebnú licenciu. V tomto smere má ale Bahrajn veľkú výhodu. “Všetky konfigurácie majú najvyššiu licenciu FIA, takže hneď máme v zálohe jednu možnosť.”

“Použitie dvoch rôznych konfigurácií je však spojené s veľkým množstvom práce. Napríklad treba nastaviť meranie času na dve rôzne trate, do čoho sa treba pustiť s dostatočným predstihom. Aj toto musíme vziať do úvahy,” vysvetľuje Brawn.

Dvojitým pretekom v Bahrajne nahráva viacero skutočností, jednou z nich je očakávané zrušenie víkendov v Azerbajdžane, Singapure a Japonsku. Ich oficiálne škrtnutie z kalendára sa očakáva v najbližších dňoch.

Brawn potvrdil, že v hre sú aj naďalej dodatočné európske podujatia. “Vieme ešte o pár európskych okruhoch, na ktorých by sme vedeli pridať ešte jedny alebo dvoje preteky, aby sme mali istotu, že budeme mať zmysluplný ročník. Nebudem však teraz nič vyhlasovať, stále na tom pracujeme.”

“Chceme sa vyhnúť tomu, že niečo oznámime a potom to budeme meniť. Na druhej strane to ale musíme ohlásiť dostatočne skoro, aby sa ľudia vedeli zariadiť,” pokračuje bývalý technický riaditeľ majstrovských tímov Benetton a Ferrari. “Dúfame, že v druhej polovici sezóny budeme mať na okruhoch aj divákov, takže potrebujeme vyhradiť nejaký čas aj na predaj lístkov a reklamu.”