logo F1online.skF1online.sk

Sainz: Kvôli nadvláde Mercedesu je nemožné vedieť, aký má Hamilton talent

Lewis Hamilton, Valtteri Bottas a Daniel Ricciardo
© Mercedes-AMG F1
Milan Kubala
Milan Kubala7. 2. 2021

Z Lewisa Hamiltona, azda čoskoro osemnásobného majstra sveta Formuly 1, sa stáva legenda. Polemiky o tom, či sa k takým obrovským úspechom dostal zaslúžene, však nezostarnú. Podľa Carlosa Sainza nikdy nebudeme vedieť vyhodnotiť, aký naozaj dobrý je Lewis Hamilton v časoch hybridnej éry.

Aby sa ktokoľvek dostal na prah zisku ôsmeho titulu majstra sveta, nevyhnutne potrebuje mať za sebou špičkovú stajňu. Ňou Mercedes bezpochyby je. Avšak, do úspešného konca to musí vždy dotiahnuť až pilot. Lewis Hamilton túto úlohu hravo zvláda.

“Ja si myslím, že Lewis je najlepší pilot v štartovom poli. Myslím si, že je jedným z najtalentovanejších v histórii,” vyslovil sa Carlos Sainz, no hneď poznamenáva, že nikdy to nebudeme vedieť povedať s určitosťou: “Nie je možné to povedať s istotou, pretože na trati sú len dva Mercedesy, na to narážam.”

Najväčší problém nie je ani tak v tom, že na trati sú len dva Mercedesy, ak by v oboch sedeli piloti, ktorí sú považovaní za najväčšie talenty Formuly 1. Valtteriho Bottasa je ale ťažké zaradiť do tejto elitnej kategórie.

“Je nešťastné, že momentálne je tento šport tak pevne postavený na tímoch a technike, hoci na štartovom rošte je veľa talentov. Všetci piloti by sa v rámci jedného kvalifikačného kola vošli do troch desatín. Medzi prvým a posledným na štartovom rošte sú však dve sekundy,” lamentuje rodák z Madridu.

Zo Sainza je od novej sezóny pilot Scuderie Ferrari. V Maranelle dúfajú, že sa v tíme rýchlo udomácni, v čom mu určite pomohli súkromné testy vo Fiorane. Predsa len však šlo iba o dva roky starý monopost, od čias ktorého sa toho v talianskej stajni veľa zmenilo.

Poldruha dňa predsezónnych testov v Bahrajne bude veľmi málo na to, aby nový monopost do detailov spoznal, no Sainz sa nebojí toho, že by bol pomalý. Problém môže mať v úvode sezóny len s jazdou na úplnej hrane.

“Pre pilota Formuly 1 nie je také ťažké byť rýchly v aute, ktoré nepoznáte. Ťažké je dostať z auta tú poslednú jednu-dve desatinky,” dodáva Sainz azda i v súvislosti s výkonom Georga Russella v Sachíre. “Myslím si, že Lewis je v tomto smere obzvlášť dobrý.”

Súvisiace články

Diskusia