logo F1online.sk

Dva preteky v Bahrajne? Domenicali: Je to možné, máme plány B, C aj D

Sachír, Bahrajn, vonkajší okruh
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala7. 2. 2021

Predbežné informácie, že sa má v zákulisí kuť ďalší alternatívny kalendár, sme vám už priniesli. Hovorilo sa v nich i o tom, že v Bahrajne sa tento rok možno opäť uskutočnia dve veľké ceny. Nuž a Stefano Domenicali teraz potvrdil, že niečo také je skutočne možné. Hovorí, že ide o plán B, no Formula 1 už má pre každý prípad prichystané aj ďalšie plány.

Sezóna 2020 nebola pre Formulu 1 ideálna, ale jej uskutočnenie môže šampionátu v tomto roku výrazne pomôcť. Kolotoč totižto dokázal, že sa vie točiť aj v pazúroch pandémie bez toho, aby ohrozil účastníkov podujatí či miestnych.

Podľa Stefana Domenicaliho však zvládnuť túto sezónu nebude oveľa ľahšie ako tú predchádzajúcu. “Všetci si mysleli, že tento rok to bude jednoduchšie, predstavovali si tú situáciu. Ale nie je to jednoduchšie.”

“Dokázať, že to vieme organizovať zodpovedne, štruktúrovane a na základe protokolov, bolo veľmi dôležité, aby sme situáciu zvládli. V kalendári máme 23 veľkých cien — nesmieme zabudnúť, že ide o najvyšší počet v histórii Formuly 1 —, a to je výzva,” pokračuje novopečený výkonný riaditeľ Formuly 1. “Ale sme presvedčení, že sa to dá zvládnuť.”

S istým stupňom voľnosti. “Samozrejme, sme flexibilní, pripravení na všetky možnosti. Už máme rôzne plány — B, C aj D —, ale ako iste viete a aj som úplne otvorený, zajtrajšok môže vyzerať inak. Preto sme s organizátormi v kontakte na dennej báze. Sú pripravení usporiadať veľké ceny — či už s verejnosťou alebo bez nej, sú pripravení.”

V kalendári ešte stále svieti pri tretej veľkej cene sezóny skratka TBC, teda čaká sa na potvrdenie. Ceruzkou je už na tomto mieste zapísané Portugalsko. Domenicali prikyvuje, že možno ho ešte bude treba vygumovať a vzniknutú dieru vyplniť inak: zdvojením víkendu v Bahrajne.

“Ako iste viete, v kalendári je i dátum, ktorý ešte nebol potvrdený,” pokračuje Domenicali otvorene. “Mal by patriť Portugalsku. Dôvod, prečo tam to Portugalsko nie je, súvisí s tým, že situácia okolo Covidu ešte nie je uzavretá.”

“Akonáhle budeme mať niečo, čo by sme mohli oznámiť — malo by sa to stať skôr v najbližších dňoch než mesiacoch — budeme vás informovať. Na tento víkend mám naplánované osobné stretnutia, aby som sa pozrel na detaily.”

“Jeden možný plán B by bol s dvomi veľkými cenami v Bahrajne. Zatiaľ však nič nie je oficiálne. Je to možnosť, ktorá je na stole a môžeme o nej diskutovať,” prikyvuje výkonný riaditeľ efjednotky. “Myslím si, že cieľom je ponechať kalendár tak, ako je. Ak je to ale pravda, tak musíme byť pripravení na zmenu.”

Domenicali v rozhovore napokon potvrdil, že Veľká cena Číny ešte nie je definitívne odpísaná. Môže zaskočiť za niektoré iné preteky v druhej polovici roka. “Momentálne sme od vlády dostali informácie, že až do leta nechcú organizovať žiadne medzinárodné podujatie. Musíme zvážiť pridanie Číny do kalendára v prípade, ak sa objaví problém s pretekmi a tie budeme musieť na poslednú chvíľu nahradiť.”