logo F1online.skF1online.sk

Steiner varuje mladíkov: Bude to aj váš problém

Mick Schumacher a Günther Steiner
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 2. 2021

Americký tím Haas stojí na prahu novej éry. Rok 2021 by pre stajňu z Banbury mal byť len tranzitným a takmer všetko, čo sa v tomto roku urobí, bude namierené smerom k roku 2022, vrátane pilotov. Tí budú mať jednu sezónu na to, aby sa so všetkým zoznámili a naučili všetko potrebné. To však neznamená, že by medzi Mickom Schumacherom a Nikitom Mazepinom nemuseli nastať nejaké horúce momenty.

Dvaja nováčikovia, jeden s povesťou juniorského šampióna, druhý s povesťou toho, ktorý „to všetko platí“. Jeden chce svoju povesť potvrdiť, druhý sa chce zbaviť nálepky „platiča“ a ukázať, že na to skutočné má. Medzi dvoma mladíkmi je riziko incidentov vyššie a s temperamentným šéfom, akým je Günther Steiner, je zas nižšia vôľa niečo také tolerovať.

„Ak budú schopní spolu bojovať bez toho, aby poškodili vlastný tím, potom s tým nemám problém. Lenže v momente, keď ku škodám dôjde, budem s tým mať problém a tým pádom budú mať problém aj oni,“ varoval svojich mladíkov v rozhovore pre RTL Steiner.

Rok 2021 však zrejme bude pre Haas len z menšej časti o výsledkoch. Dôležitá je príprava na nové pravidlá a príprava „mladých pušiek“ na dobu, až budú schopní tím viesť.

„V roku 2022 bude našim cieľom dosiahnuť taký výsledok, ako v roku 2018 (Haas vtedy prehral boj s Renaultom o titul najlepšieho zo „zvyšku sveta“ a skončil piaty, pozn. red.). Tento rok bude tranzitný. Do veterného tunela pôjdeme len s autom určeným na rok 2022 a začneme už budúci týždeň. Ak nenastane žiadny problém, nebudeme s tohtoročným monopostom robiť nič,“ povedal Steiner.

To teda znamená, že ani v roku 2021, podobne ako vlani, nebude Haas svoj aktuálny monopost vyvíjať a jeho vývoj skončil vlastne skôr, než vôbec začal. Napriek tomu nejde americký tím do novej sezóny so zloženými zbraňami a ambíciou končiť každý víkend na 19. a 20. mieste.

„Nechať za sebou Alfu Romeo a Williams by bolo ideálne. Bude to však náročné a čaká nás podobný súboj, ako v minulom roku,“ hovorí Steiner. „Budeme mať lepší motor, to však platí aj pre Alfu Romeo, ale snáď sa nám podarí udržať Williamsu. Okrem toho však nemôžeme urobiť oveľa viac, pretože už v minulom roku sme boli príliš vzadu.“

Súvisiace články

Diskusia