logo F1online.sk

Bývalý šéf Caterhamu: Príjmy z minuloročného šampionátu sú nízke, tímy nervózne

Štart VC Rakúska 2019
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 2. 2021

Rok 2020 nebol ľahký ani pre tímy Formuly 1. Je veľkým šťastím, že ho napokon všetky prežili, no suchoty na ich účtoch im budú robiť vrásky na čelách ešte aj v tomto roku. Podľa bývalého bossa Caterhamu Manfrediho Ravetta medzi tímami cítiť nervozitu.

Každý tím dostane po skončení šampionátu od Formuly 1 balík peňazí podľa toho, na ktorej priečke sa umiestnil v konštruktérskom šampionáte. Pre niektoré stajne ide o životne dôležitú finančnú injekciu, ktorá však tento rok nebude taká veľká ako inokedy.

“Kvôli zrušeniu viacerých veľkých cien, ktoré platia vysoké poplatky, spolu s nižšími príjmami od sponzorov a z oblečenia, je menší aj objem peňazí, ktoré majú tímy k dispozícii,” vysvetľuje Ravetto v podcaste Paddock Talk. “A prize money sú pre tímy stále jedným z najdôležitejších zdrojov príjmov.”

McLaren mal po sezóne 2020 obrovskú radosť, že sa v šampionáte umiestnil v prvej trojke. Keby však nebola pandémia, táto radosť mohla byť ešte väčšia; bol by štedrejšie odmenený. “McLaren vlani skončil v šampionáte na treťom mieste, ale vyplatená suma bude nižšia, keďže celkové príjmy v rámci prize money sa mohli znížiť aj o polovicu.”

“Po zrušení veľkých cien, ktoré obyčajne na poplatkoch zaplatia desiatky miliónov — napríklad Azerbajdžan, Vietnam a niektoré ďalšie krajiny, Liberty prišla o veľa platieb,” konštatuje Ravetto. “Tímy zažívajú náročnejšie časy, sú nervózne. Problém je v tom, že tento rok sa veci len zhoršia, pretože balík peňazí z roku 2020 bude menší. Tímy majú tiež nižšie príjmy od sponzorov a z predaja oblečenia.”

Istou pomocou je zavedenie rozpočtového stropu. Pre tento rok platí suma 145 miliónov dolárov, čo je o celých 30 miliónov menej, než bolo pôvodne navrhované. Nuž a v nasledujúcich rokoch sa tento strop bude ešte väčšmi znižovať.

AlphaTauri nepatrí medzi tímy, ktoré by boli v bezprostrednom finančnom ohrození — má za sebou kolos Red Bullu —, no Franz Tost je určite rád, že sa podarilo pretlačiť rozpočtový strop. Za to, paradoxne, vďačí pandémii.

“Top tímy by nikdy neboli také otvorené tomu, aby sa o toľko znížila čiastka, ktorú môžu minúť, keby nebolo problémov s Covidom,” myslí si Tost. “Všetci si uvedomili, aké náročné by to v budúcnosti mohlo byť. Tímy v F1 len sotvakedy spolupracujú, pretože každý má svoje vlastné záujmy a, žiaľ, nepozerá sa na to z nadhľadu.”

“Verím však, že táto výnimočná situácia im otvorila oči v tom, že na stole je menej peňazí, než koľko sme čakali. Peňazí môžete minúť len toľko, koľko ich máte. Preto si myslím, že niektorí z mojich kolegov trochu zmenili názor,” dodal.