logo F1online.sk

Ferrari ukončilo testy. Piloti odjazdili viac než 500 kôl a 1500 kilometrov

Charles Leclerc, Fiorano
© Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala30. 1. 2021

Päť testovacích dní, ktoré si Ferrari naplánovalo na posledný januárový týždeň, v piatok podvečer úspešne uzavrel Callum Ilott. V monoposte SF71H z roku 2018 sa tak objavilo sedem pilotov, ktorí dovedna odjazdili viac než 1500 kilometrov.

V pondelok otvorila testy trojica Giuliano Alesi, Robert Švarcman a Marcus Armstrong. Na nich v utorok, stredu a štvrtok dopoludnia nadviazali Charles Leclerc s Carlosom Sainzom, aby vo zvyšku týždňa dostali priestor Mick Schumacher a Callum Ilott.

Jazdy neboli užitočné len pre pilotov, ktorí si po zimnej prestávke pripomenuli, aké je to sedieť v monoposte F1, ale aj pre celý tím traťových inžinierov. Počas piatich dní si dôkladne natrénovali postupy a procedúry tímu.

Rovnako ako zvyšné dni aj piatok prebehol pokojne. Mick Schumacher vyrazil na trať krátko po 9:30 a odjazdil viac než 50 kôl, aby ho popoludní, podľa zápiskov Ferrari o 13:21, vystriedal Callum Ilott. Ani on nemal žiadne problém so zvládnutím celého programu, ktorý Ferrari preňho pripravilo, keď okruh vo Fiorane obkrúžil takmer 50-krát.

“V týchto testoch bolo najdôležitejšie, aby sme dali oficiálnym pilotom Scuderie — Charlesovi a Carlosovi — možnosť dostať sa po zimnej prestávke späť do tempa,” vysvetľuje športový riaditeľ tímu Laurent Mekies. “Pre chlapcov z Jazdeckej akadémie Ferrari to bola ďalšia príležitosť okúsiť jazdu v aute F1.”

“Pre Carlosa a Marcusa (Armstronga) bol tento test tiež ich debutovým. Španiel zažil premiéru s tímom a Novozélanďan sa do monopostu F1 posadil prvýkrát. Pre Giuliana to bol rozlúčkový darček, keďže jeho pôsobenie v akadémii sa končí,” doplnil.

Prípravy Scuderie Ferrari sa teraz presunú do továrne. Pilotov talianskeho tímu uvidíme na trati opäť až na predsezónnych testoch v Bahrajne, ktoré sa uskutočnia 12. až 14. marca, hoci taliansky motorsport.com už informoval o tom, že Ferrari si malo rezervovať okruh v Bahrajne na 11. marca. Chce absolvovať filmovací deň.