logo F1online.skF1online.sk

Hamilton: Mohol som mať stále len jeden titul

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 1. 2021

Lewis Hamilton je v Mercedese osem rokov, za ten čas získal šesť majstrovských titulov a jeho tím sedem konštruktérskych. Vybudovali možno najúspešnejšiu dynastiu v dejinách Formuly 1 a aj keď nová zmluva ešte stále nie je na svete, dá sa očakávať, že Hamilton a Mercedes ešte nejaké tituly do svojej zbierky pridajú.

Prvý šesť rokov svojej kariéry strávil Hamilton v McLarene, ktorý ho prakticky vychoval. Vo Wokingu mal viac príležitostí siahnuť na korunu šampióna, no podarilo sa mu to „len“ v roku 2008. Počas svojej šiestej sezóny tak zvažoval, či nenastal čas na zmenu prostredia.

„Bol som v McLarene od svojich trinástich rokov. Bola to moja rodina, s ktorou som sa cítil v bezpečí a bolo o mňa dobre postarané,“ povedal Hamilton v rozhovore pre Crowdstrike, ktorý je jedným zo sponzorov Mercedesu.

„Myslím si, že McLaren má úžasnú históriu, majú niekoľko titulov, boli veľmi úspešní a cítil som, že tam nemusím nič budovať. Bol to vynikajúci tím, ktorý už všetky tie úspechy mal. Mali tú najväčšiu vitrínu s trofejami a ja som chcel ísť niekam, kde môžem pomôcť a byť súčasťou budovania niečo väčšieho,“ hovorí Hamilton.

A tak sa pred sezónou 2013 pripojil k Mercedesu, kam ho veľmi ťahal najmä Niki Lauda. Tento tím nemal za predošlé tri roky, odkedy ho nemecká automobilka kúpila od Rossa Brawna, veľké úspechy. S príchodom Hamiltona a následným nástupcom hybridnej éry, však Formule 1 dominuje.

„Keď som do tohto tímu prišiel, nemali veľkú vitrínu s trofejami. Boli sme na ceste hore, budovali sme, rástli sme a prichádzalo viac a viac ľudí. Chcel som ísť niekam a vidieť, či dokážem zúročiť to všetko, čo som sa za celé tie roky naučil. Pracovať v McLarene je pocta, chcel som aplikovať tieto poznatky v tíme, ktorý nebol príliš úspešný, ale stane sa ním,“ povedal Hamilton.

Ako-tak dokázal McLaren naposledy bojovať o titul v roku 2012, kedy si tím pripísal svoje zatiaľ posledné víťazstvo. Vďaka Hamiltonovi a Jensonovi Buttonovi stál v tom roku tím z Wokingu na najvyššom stupienku celkovo sedemkrát. Na konci roka však Lewis odišiel a pripojil sa k Mercedesu, ktorý v roku 2012 vyhral len raz a skôr než s „veľkými chlapcami“ bojoval so Sauberom a Force Indiou.

„Určite boli chvíle kedy som si hovoril: ‚Bože, veď ja ani neviem, kedy znova vyhrám‘. Musel zvážiť naozaj veľa pozitív a negatív. Zariskoval som však a myslím, že kto v živote neriskuje, prešľapuje na mieste,“ hovorí Hamilton.

„Mohol som zostať v McLarene. Ak sa na to pozriete spätne, tak možno by som už nezískal žiadny titul. Aj po štrnástich rokoch by som mal stále jeden.“

„Veci sa vždy dejú z nejakého dôvodu. Som naozaj, naozaj vďačný, že som urobil tento krok plný viery. Ľuďom ako Niki – nech odpočíva v pokoji –, Ross a celému Mercedesu patrí veľká vďaka za to, že mi dôverovali,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia