logo F1online.skF1online.sk

Norris: Daniel prinesie skúsenosti, ja znalosť tímu a auta

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl24. 1. 2021

Lando Norris za dve sezóny v F1 zanechal veľmi dobrý dojem, získal pódium a odjazdil viaceré výborné preteky. Faktom však zostáva, že v roku 2019 i 2020 prehral bodovú bitku s tímovým kolegom. Bude v roku 2021 lídrom McLarenu?

Pre mladého Brita to bude veľmi dôležitý rok, pretože v treťom roku v F1 naňho budú prirodzene kladené vyššie očakávania. A po tom ako si veľmi dobre rozumel s vekovo blízkym Carlosom Sainzom, bude jeho tímovým kolegom o 10 rokov starší Daniel Ricciardo.  

Ak platilo o dvojici Norris – Sainz, že Španiel bol o niečo skúsenejší (v F1 je od roku 2015), tak pri dvojici Norris – Ricciardo môžeme smelo povedať, že v McLarene bude jazdiť jeden z najrešpektovanejších a najskúsenejších jazdcov súčasnej F1. Na druhej strane, Norris je vo Wokingu doslova ako doma, kým Austrálčan prichádza do nového prostredia.

„Dá sa na to pozerať z dvoch strán. Daniel má ohromné množstvo skúseností a vedomostí, ktoré určite bude s tímom zdieľať. Na druhej strane, ako nový člen tímu ešte nemôže vedieť niektoré veci. Ja už viem, ako tím funguje a zažil som, čím sme si museli prejsť počas posledných troch či štyroch rokov. Viem, ako sa počas víkendu dá z nášho auta vyťažiť maximum. Myslím si, že to bude mix predstáv nás oboch o tom, akým smerom sa vydať,“povedal Lando Norris v rozhovore pre GPFans.

Kým v posledných dvoch rokoch viedol tímové brífingy po tréningoch, kvalifikáciách či pretekoch skôr skúsenejší Carlos Sainz, teraz by sa aj Lando Norris rád vžil do role lídra. Už si ju skúsil v druhej polovici uplynulého roka, keď McLaren nechcel pred odchádzajúcim Sainzom odhaliť detaily vývoja na roky 2021 či 2022. „Najmä smerom ku koncu roka som sa na tímových brífingoch ujal role lídra. Mali sme veľa mítingov, ktorých sa Carlos nezúčastnil. Týkali sa vývoja auta na roky 2021 a 2022. Nemohli sme ho zapojiť, pretože už bolo jasné, že prejde do iného tímu.“

Tímový súboj v McLarene vzbudzuje veľa očakávaní i otázok, či aj dvojica Norris – Ricciardo bude pokračovať v pohodovej a priaznivej atmosfére, nastavenej v britskom tíme. „Rád by som aj v tomto roku prinášal na brífingoch viac svojich myšlienok a skúseností. Chcem sa viac vžiť do líderskej pozície v tíme,“uzavrel Lando Norris.

Súvisiace články

Diskusia