logo F1online.skF1online.sk

Norris: S motorom Mercedes sa môžeme posunúť bližšie k čelu F1

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl19. 1. 2021

Kto by sa netešil z najrýchlejšej a najspoľahlivejšej pohonnej jednotky v súčasnej F1? Aj Lando Norris je nadšený z toho, že McLaren bude od sezóny 2021 jazdiť s motorom Mercedes. V neľahkej zmene pohonnej jednotky, na ktorú jeho tím minie dva vývojové žetóny, vidí jednoznačne viac pozitív než negatív.

V čase, keď sa začala prvá spolupráca britskej a nemeckej značky, nebol Lando Norris ešte na svete. Teraz si sám vyskúša pohonnú jednotku Mercedes, s ktorou v McLarene víťazili Mika Häkkinen, David Coulthard, Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton či Jenson Button. McLaren je s Mercedesom na dodávke motorov predbežne dohodnutý do konca sezóny 2024.

„S motorom Mercedes získavame lepší balík,“ povedal Lando Norris pre Motorsport.com. „Získavame viac výkonu a lepšiu spoľahlivosť. Pohonná jednotka lepšie zapadne do nášho monopostu. Celkovo vnímam veľa pozitív,“ vyjadril sa mladý Brit o motore Mercedes.

Vo Wokingu intenzívne pracujú na integrácii novej pohonnej jednotke a príprave monopostu MCL35M na novú sezónu. „Nevidím do všetkého, čiže určite, možno tam sú aj nejaké negatíva. Zatiaľ to však prebieha hladko. Určite bude veľa vecí, ktoré budeme musieť pochopiť a ešte v nich nie sme tak doma. Naši mechanici a inžinieri určite urobia všetko, aby plne pochopili prechod na nový motor. Prídu veci, ktoré nám môžu skomplikovať život, no celkový balík bude lepší, čo nám dáva viac sebadôvery. Verím, že by sme vďaka tomu mohli byť bližšie k čelu F1.“

McLaren zažil najlepšiu sezónu za posledných osem rokov. V závere ročníka 2020 pritom jazdil s trochu experimentálnym autom, ktoré obsahovalo veľa noviniek určených už pre rok 2021. Najmä bezprostredne po nasadení prvých nových komponentov sa ešte v priebehu septembra a októbra jazdci občas posťažovali v zmysle, že pôvodná verzia auta bola lepšia. Postupne sa však aj ich dojem zlepšil a veria, že v roku 2021 už z kompletne nového balíka vyťažia viac výkonu.

„Mali sme nevyspytateľné auto, ktoré malo slabiny i silné stránky. Je veľa vecí, na ktorých musíme pracovať smerom do budúceho roka. Dobré je, že keď máte monopost s negatívami a zlými vecami, tak ich môžete otočiť a vlastnou prácou z nich urobiť svoje silné stránky. A vďaka tomu budete rýchlejší,“ hovorí Lando Norris.

V McLarene stoja nohami pevne na zemi. „Nie je to tak, že máme úžasné auto, ktoré je však pomalé, a nevieme, ako ho zrýchliť. Kľúčové je, že vieme, ktorým smerom sa musíme vydať. Je však veľmi ťažké tieto veci identifikovať a odomknúť. Vidíte to v posledných dvoch-troch rokoch, keď sú tímy výkonnostne na podobnej úrovni, teda možno s výnimkou Ferrari. Nech miniete akékoľvek množstvo peňazí, tak skrátka nie je ľahké vyriešiť tieto veci, ktoré môžu v konečnom dôsledku priniesť minimálny, no predsa dôležitý rozdiel,“ vyhlásil mladý Brit, ktorý na prelome rokov prekonal ochorenie Covid-19.

Aj on sa však pripojí k tímu a k prácam na tohtoročnom monoposte. S McLarenom kooperoval aj na diaľku. „Veľmi úzko spolupracujeme s naším aerodynamickým oddelením. Všetci v továrni tvrdo pracujú na vývoji auta pre nasledujúcu sezónu,“ uzavrel Lando Norris.

Súvisiace články

Diskusia