logo F1online.sk

Ricciardo je skvelý motivátor, ozýva sa z Alpine

Daniel Ricciardo
© Twitter/Renault
Jakub Vaverka
Jakub Vaverka19. 1. 2021

Technický šéf tímu Alpine Pat Fry chváli Daniela Ricciarda. Tvrdí, že jeho schopnosť motivovať okolie je často prehliadaná, hoci je austrálsky jazdec v tomto ohľade úžasný.

Daniel Ricciardo prešiel jazdeckým programom Red Bullu, avšak tento tím v roku 2018 opustil a prekvapivo podpísal kontrakt s Renaultom. V tom čase sa francúzsky tím snažil nájsť cestu nahor zo stredu štartového poľa. Rok 2019 bol pre Renault krokom späť, padol v Pohári konštruktérov zo štvrtej na piatu pozíciu. Francúzska stajňa skončila na tej istej priečke aj v roku 2020, ale tentoraz s dvojnásobným počtom bodov.

Naplno sa ukázali Ricciardove schopnosti motivovať ostatných. „Myslím si, že Daniel je úžasný,“ povedal technický šéf tímu, ktorý už nesie názov Alpine, Pat Fry pre portál Motorsport.com. „Je veľmi rýchly a rozumný. Taktiež si myslím, že je úžasné, ako motivuje ľudí, na čo sa často zabúda.“

„Aj keď sa stane, že veci nejdú tak dobre, ako by ste dúfali, Daniel je natoľko veľký človek, že vidí pozitíva a berie si to, čo by sme sa mohli z toho naučiť. Vždy takpovediac dúfa, že zajtrajšok bude lepší,“ pokračuje Fry. „Je to výborný spôsob, ako stmeliť tím. Myslím si, že v tomto je skutočne skvelý, naozaj výnimočný.“

Nanešťastie pre Alpine, Daniel Ricciardo bude v roku 2021 jazdiť za britský McLaren. Francúzsky tím sa ale ani náhodou necíti byť ukrátený, Austrálčana nahradí skúsený majster sveta Fernando Alonso. Španiel v rokoch 2005 a 2006 získal tituly práve s Renaultom.

Alonso opustil svet F1 na konci ročníka 2018 potom, čo sa jeho pôsobenie v McLarene skončilo neúspechom. Španiel momentálne na sebe tvrdo pracuje, aby sa vrátil v čo najlepšej forme. „Využíva simulátor, snaží sa zoznámiť sa aj s tými jednoduchými vecami,“ vysvetľuje Fry.

„Znie to jednoducho, ale v súčasnosti musíte vedieť, ako pracovať s pohonnou jednotkou. Dokonca aj rovnaká pohonná jednotka, keď je v inom aute, sa líši v tom, ako ju nastavujeme. Takže, musí sa veľa učiť, aby sa do toho dostal. Fernando počas brífingov a pretekov veľa počúval a hltal informácie, šlo o akési udomácňovanie sa v tíme,“ približuje technický šéf Alpine.

„Keď sa pozriete na začiatok sezóny, čakajú nás iba tri dni testovania a potom rovno prvé preteky. Musíte teda urobiť všetko preto, aby ste sa pokúsili začleniť jazdcov do tímu. Nielen, čo sa týka riadenia monopostu, ale aj toho, aby porozumeli ľuďom naokolo a zvykli si na to, ako pracujeme,“ uzavrel Fry.

Súvisiace články