logo F1online.skF1online.sk

Wolff vysvetľuje vyčkávanie pri Russellovi: Očakávame bezchybnosť a konzistentnosť

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala19. 1. 2021

George Russell bude už tretí rok mrhať svojím talentom na chvoste štartového poľa. Mercedes sa totižto veľmi neponáhľa s tým, aby mu dal do rúk techniku, s ktorou by konečne mohol ukazovať, čo v ňom je. Toto Wolff to zdôvodňuje potrebou dopriať mladíkovi dostatok času, aby sa vo Formule 1 udomácnil a prestal robiť chyby.

V porovnaní s Maxom Verstappenom je George Russell len o pár mesiacov mladší. A hoci je považovaný za jeden z najväčších talentov Formuly 1, počas kariéry dostal jasne menej príležitostí ako jeho holandský súper.

Oveľa lepšie sú na tom i sústavní adepti na bodované priečky Lando Norris a Alex Albon, ktorých Russell v šampionáte F2 síce jednoznačne porazil, no mal tú smolu, že sa ocitol v zdržanlivej jazdeckej akadémii Mercedesu. Mercedesu, ktorý ani za nič nechce narušiť harmóniu medzi Lewisom Hamiltonom a Valtterim Bottasom.

Prišla však Veľká cena Sachíru, ktorú musel Lewis Hamilton vynechať. Otvorili sa dvierka pre Georga Russella, o ktoré si síce vysoký Brit celý víkend trieskal hlavu, no i napriek nekomfortu a nedostatku času na prípravu dokázal fanúšikov presvedčiť, že ak niekto Hamiltona môže potrápiť, tak to nebude Bottas, lež on sám.

Volanie fanúšikov, aby Mercedes dal Russellovi ďalšiu šancu, nebolo vypočuté ani na Veľkej cene Abú Zabí, nieto ešte v súvislosti s celou sezónou 2021. Má na to Wolff aj iné vysvetlenie ako to, že chce Hamiltona tanečným krokom priviesť k ôsmemu titulu?

Na Russellove pokroky sa Tota Wolffa spýtal Autosport. Šéf Mercedesu v rozhovore vysvetlil, že podľa neho Russell potrebuje čas. “Vyhrať šampionát Formuly 1 znamená spraviť čo najmenej chýb. A to dosiahnete len vďaka rutine a skúsenostiam.”

“Mercedes očakáva konzistentnú úroveň výkonov. Preto potrebujeme dopriať mladým jazdcom čas,” hovorí 49-ročný Viedenčan. “Po takom výkone, aký sme od Georga videli (na VC Sachíru), môžu pôsobiť vzrušujúco, no na druhej strane zvyknú byť mladí piloti kritizovaní, a kritizovaní veľmi rýchlo potom, čo spravia nejakú chybu pod veľkým tlakom v prostredí top tímu.”

“Preto je pri formovaní jazdca, ktorý dokáže konzistentne podávať výkony na vysokej úrovni, dôležité nazbierať skúsenosti ako v Imole a poučiť sa z nich,” pokračoval Wolff s odkazom na kiks Georga Russella za bezpečnostným vozidlom.

Twitter/Williams

Tieto slová však neznamenajú, že Mercedes Georgovi Russellovi neverí, to nie, zdôrazňuje Wolff. Talent britského juniora považuje za nespochybniteľný, čo bolo vidieť už pred rokmi.

“Georgovi veríme, pretože len málo pilotov dokázalo povyhrávať juniorské šampionáty z pozície nováčika, určite nie v konkurencieschopných šampionátoch GP3 a F2,” vyzdvihol Russellove kvality jeho manažér, s ktorým má podľa Helmuta Marka podpísaný desaťročný kontrakt. “Pre nás to [nasadiť ho ako náhradníka za Hamiltona] bola možnosť potvrdiť si, čo sme si o Georgovi mysleli. Je nešťastné, že táto šanca prišla potom, čo Lewis vypadol.”

“Želal by som si, aby sa to udialo trochu inak, ale nazbierali sme dáta, na ktoré sa môžeme pozrieť. Svojím spôsobom potvrdili naše hodnotenie. A bolo to výhodné aj preňho a Williams. Do svojho tímu sa vracia poučený, veciam lepšie rozumie. Myslím si, že toto je výhodné preňho osobne i pre Williams,” uzavrel rozhovor Wolff.

Súvisiace články

Diskusia