logo F1online.sk

Verstappen si myslí, že keby nebolo hybridov, dominovať mohol Red Bull

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala17. 1. 2021

Druhé desaťročie nového milénia si svet Formuly 1 bude pamätať najmä kvôli dvom obdobiam dominancie; najskôr dominancie Red Bullu a následne Mercedesu. Max Verstappen si však myslí, že keby sa kompetentní rozhodli zostať pri atmosférických motoroch z minulosti, éra dominancie mohla byť len jedna. Červení býci podľa neho mali na to, aby napodobnili Mercedes.

Mercedes sedí na formulovom tróne už sedem rokov. Pred sezónou 2021 ho o ôsmy titul v rade môže obrať azda len Red Bull — v Milton Keynes sú o tom presvedčení. Či na to budú mať výkonnosť, uvidíme už o pár mesiacov.

V minulosti sa však strieborným šípom nevedel nik vyrovnať. Max Verstappen to v rozhovore pre motorsport.com pripisuje hlavne fenomenálnej pohonnej jednotke, ktorú Mercedes postavil pred sezónou 2014. Podľa neho boli motory kľúčom k úspechu Mercedesu.

“Budem k vám úprimný. Ak by sa na konci roka 2013 nezmenili pravidlá, myslím si, že Red Bull by dokázal spraviť to isté — ak by teda nedošlo k zavedeniu šesťvalcových motorov,” vyhlásil Max Verstappen, presvedčený o kvalitách svojho tímu.

Red Bull sa aspoň pred hybridnou érou profiloval ako tím so skvelou aerodynamikou. Tá mu však pri výkonnostnom manku Renaultu, ktorý mal predstavovať až 50 koní, veľmi nepomohla. Postupom času sa síce motory začali vyrovnávať, no Red Bull stále na viac než pár víťazstiev nedosiahol.

Začalo sa totiž ukazovať, že kým všetci upierali zrak len na motory Mercedesu, inžinieri z Brackley poskladali i špičkové šasi, čo bolo evidentné v posledných sezónach. Kým Mercedes dominuje, Williams s rovnakým motorom hltá prach na chvoste štartového poľa.

Verstappen uznáva, že súperi nemajú len skvelý motor. Na druhej strane však naznačuje, že vďaka veľkej výhode v počiatkoch hybridnej éry mohol Mercedes investovať oveľa viac zdrojov do ďalších oblastí bez toho, aby sa po zmenách špecifikácie monopostu musel báť prepadu v rebríčkoch.

“Myslím si, že Mercedesu to svojím spôsobom perfektne vyhovovalo,” komentuje príchod nových pravidiel Verstappen. “Vieme, že sa na šesťvalcovú éru pripravovali už veľmi skoro, hneď od začiatku boli vybavení veľmi dobrou pohonnou jednotkou. To im, samozrejme, veľmi pomohlo.”

“Aj ich auto poriadne zrýchlilo. Keď však máte dobrú maximálku, všetko vyzerá o čosi lepšie. Ale áno, mali úžasné auto, to sa nedá oklamať,” prikývol Holanďan.