logo F1online.sk

Tímy sa dohodli, predsezónne testy sa posunú na 12. až 14. marca

Bahrajn, Sachír
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala12. 1. 2021

Program pre sezónu 2021 naberá reálnejšie kontúry. Formula 1 sa spolu s Medzinárodnou automobilovou federáciou a tímami formálne dohodla na tom, že sa zmení dejisko predsezónnych testov, a že sa posunie aj ich termín.

Testovacia trojdňovka sa tak nezačne 2. marca, ako to bolo pôvodne naplánované, ale až 12. marca na okruhu Sachír, informuje motorsport.com. Ide o zaujímavý výber termínu, keďže až doposiaľ sa zvyklo testovať počas pracovného týždňa. Tento rok však pripadnú testy na piatok, sobotu a nedeľu.

Podľa pravidiel Formuly 1 sa predsezónne testy musia skončiť najneskôr desať dní pred začiatkom prvého podujatia ročníka. Rokovalo sa i o možnej zmene pravidiel tak, aby sa testy mohli konať ešte o týždeň neskôr, ale napokon sa proti tomuto nápadu postavil McLaren.

Ostatným tímom by síce vyhovovalo, že by mali na predsezónne prípravy o týždeň viac, no papájoví by v prípade technických problémov spojených s inštaláciou pohonnej jednotky Mercedesu do šasi nemali dostatok času na ich vyriešenie.

Keďže sa testy skončia v nedeľu 14. marca, McLaren bude mať ešte plných jedenásť dní na to, aby všetko vyladil. K dispozícii bude aj dostatok času na prípadné filmovacie dni, ktoré sú vhodné práve na preverenie pohonnej jednotky.