logo F1online.sk

Checo: Spoľahlivý tímový kolega alebo nová hrozba?

Sergio Pérez
© Racing Point
Jakub Vaverka
Jakub Vaverka12. 1. 2021

Prechod Sergia Péreza z Racing Pointu do Red Bullu bol po konci minulej sezóny veľkou vecou. Mexický pilot je zaujímavou posilou rakúsko-britského tímu, ale v tomto momente nikto nevie, ako bude vyzerať jeho vzťah s holandským jazdcom Maxom Verstappenom.

Keď Sergio Pérez dokázal triumfovať v uplynulom ročníku na Veľkej cene Bahrajnu, všetci spozorneli. Čakalo sa totiž, že pred rokom 2021 bude meniť zamestnávateľa. Tak sa nakoniec aj stalo, populárny Checo, ktorý nie je zárukou iba kvalitných výkonov v monoposte, ale vďaka silnému sponzoringu z Mexika aj financií do klubovej kasy, podpísal kontrakt s Red Bullom. Tam nahradil jazdca s thajskými koreňmi Alexa Albona.

Tímový riaditeľ Red Bullu Christian Horner povedal, že práve Pérezov výkon v Sachíre bol niečím, čo jednoducho rakúsko-britská stajňa nemohla ignorovať. Checo kompliment opätoval, povedal, že po desiatich rokoch je veľmi šťastný, že bude súčasťou tímu, ktorý má tie najvyššie ambície. Mexičan za desať rokov vo svete F1 štartoval na 191 pretekoch, raz vyhral a desaťkrát sa objavil na pódiu. Otázne však je, aký bude jeho vzťah s Maxom Verstappenom, hviezdou červených býkov.

Veľmi dobre vieme, že Verstappen, akokoľvek kvalitný pilot je, je náročná povaha. Svoje by o tom vedel hovoriť napríklad Daniel Ricciardo, ktorý svojho času Red Bull opustil a zamieril do Renaultu. Pierre Gasly či Alex Albon vo viacerých ohľadoch vychádzali s Maxom lepšie, možno aj preto, že preňho neboli takou hrozbou ako vyššie spomínaný Austrálčan. Pérez však patrí kvalitatívne medzi to najlepšie, čo svet F1 ponúka.

Je teda na mieste otázka: Bude pre Verstappena hrozbou? Áno aj nie. Samozrejme, Checo bude chcieť vyhrávať a bude mu takpovediac jedno, či sa to bude jeho tímovému kolegovi páčiť alebo nie. Okrem toho, má kontrakt na rok, a teda, aj keby mu tím „klepol po prstoch“, tak mu nemusí vadiť, ak si aj narobí zlé vzťahy. Jeden scenár teda hovorí, že Pérez a Verstappen si budú liezť na nervy a uvidíme vypäté súboje, ktoré môžu Red Bullu v konečnom dôsledku uškodiť.

Checo v minulosti viackrát dokázal, že si nenechá ľudovo povedané skákať po hlave, vidieť to bolo predovšetkým v bývalej Force Indii, keď bol jeho tímovým kolegom Esteban Ocon a ich fungovanie nebolo ani zďaleka bezproblémové. Na trati išli až hranu, pričom vyhrotené súboje v monopostoch ich vzťah skutočne poznačili. Každý pilot F1 si ale uvedomuje, že ide v prvom rade o biznis, a že váš tímový kolega je vaším najväčším súperom. Preto, aj keby si Sergio s Maxom liezli na nervy, Mexičan by sa s tým vedel vyrovnať.

Otázne je, ako by to vnímal Verstappen. Nie je tajomstvom, že v Red Bulle je pasovaný do pozície jednoznačnej jednotky a vedenie mu vychádza v ústrety prakticky vo všetkom. To však potom spôsobuje, že keď niečo nejde podľa plánu mladého Holanďana, nastáva problém. Už to zvláda lepšie ako kedysi, ale napríklad, keď tvoril dvojičku so spomínaným Ricciardom, bolo na ňom cítiť, že pri niektorých situáciách nebol vo svojej koži. Príchod Péreza bude preto pre Maxa testom aj po psychickej stránke.

Druhá alternatíva znie pre priaznivcov tohto tímu lepšie. Sergio Pérez aj Max Verstappen majú tie najvyššie ciele, rovnako tak Red Bull Racing. Celé to môže vyústiť do toho, že sa obaja budú vybičovávať k skvelým výkonom a bude medzi nimi zdravá rivalita. RBR môže výraznejšie prehovoriť do súboja o Pohár konštruktérov, a rovnako tak zabojovať o väčší počet pole positions, pódií a víťazstiev.

Nebudeme si klamať, jednoznačným favoritom ostáva Mercedes. Ako to už ale býva v uplynulých rokoch zvykom, Red Bull nudiť rozhodne nebude.

V Red Bulle to síce bude v niektorých momentoch vrieť, ale Verstappen aj Pérez sú v tomto bode natoľko skúsení, že nedovolia, aby na ich osobné súboje doplácal tím. F1 je ale špecifický svet, veď si len spomeňme na niekdajšie súboje Alonsa s Hamiltonom v McLarene, ktoré v konečnom dôsledku uškodili všetkým. To Red Bull nechce, preto aj on sám bude dbať na to, aby boli obaja jazdci rýchli, Verstappen spokojný a Pérez úspešný.