logo F1online.sk

Wolff: Hamilton si nemyslí, že je stredom vesmíru

Lewis Hamilton a Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala10. 1. 2021

Hoci Lewis Hamilton je už od 1. januára oficiálne nezamestnaný, len málokto pochybuje o tom, že by nepodpísal novú zmluvu s Mercedesom. Sedemnásobný majster sveta deklaruje, že je pripravený vo Formule 1 pokračovať, čo Toto Wolff len víta. V tíme totiž bude mať aj naďalej pilota, ktorý na trati predvádza fenomenálne výkony a mimo nej si uvedomuje, že za svoje úspechy nevďačí len sebe, ale aj Brixworthu a Brackley.

Podľa posledných vyjadrení Tota Wolffa ohľadom rokovaní s Lewisom Hamiltonom by k podpisu novej zmluvy malo dôjsť najneskôr pred začiatkom predsezónnych testov. Keď si však spomenieme, že Toto Wolff už 1. augusta minulého roka hovoril o tom, že očakáva hladký priebeh rokovaní a ich skoré uzavretie, musí nám byť jasné, že sa niečo v zákulisí deje.

Talianske médiá prišli s jednou odpoveďou na túto otázku. Mercedes mal vraj pre Lewisa Hamiltona pripravenú zmluvu už pred VC Turecka, no Daimleru sa nepáčili jej podmienky. Malo ísť o štvorročný kontrakt za 50 miliónov dolárov ročne. Okrem toho mal Hamilton požadovať desať percent tímových prize money, ak trojcípa hviezda opäť vyhrá konštruktérsky titul, a k tomu nový Mercedes-AMG One.

Teraz bude mať do celej veci čo povedať i Ineos, ktorý sa stal rovnocenným partnerom Tota Wolffa a Daimleru. Momentálne sa preto zdá, že Hamiltonovým najväčším spojencom je práve Wolff, ktorý opäť raz vyzdvihol prínos britského pretekára.

“Formula 1 bola vždy o tom, že víťazí najlepší muž v najlepšom aute. Tým najlepším mužom je v F1 najrýchlejší a najinteligentnejší pilot,” vysvetľuje Toto Wolff pre Autosport s odkazom na Lewisa Hamiltona.

Na druhej strane je tím, ktorému podstatná časť fanúšikov pripisuje leví podiel na úspechoch Lewisa Hamiltona. Wolff následne poznamenal, že Hamilton si dôležitosť tímu uvedomuje. “Rozumie tomu, ako to funguje v tíme, jeho technickým schopnostiam. Sám seba vníma v kontexte organizácie, nie ako Slnečnú sústavu, kde sa všetko točí okolo Slnka.”

“Rovnako dôležité je, aby táto štruktúra postavená okolo jazdca bola na absolútne najvyššej úrovni, aby v rôznych oblastiach podávala dobré výkony. To predstavuje inžiniersky aspekt, komerčný, politický a tiež komunikačnú stránku — to všetko, aby sme sa hýbali vpred.”

“V tomto biznise neexistuje jeden recept na všetko, čo je presný opak toho, čo si väčšina ľudí myslí, dokonca i v tejto oblasti. Toto je biznis, ktorý sa točí okolo drobných ziskov. Aby bol tím úspešný, všetko musí byť na správnom mieste,” skonštatoval Viedenčan, ktorý v utorok 12. januára oslávi 49 rokov.

Wolff dostal následne otázku, či nemá strach, že sa Hamilton zrazu rozhodne ukončiť kariéru podobne ako Nico Rosberg v roku 2016. “Nerobí mi to vôbec žiadne starosti, vždy budem rešpektovať Lewisove rozhodnutia, či sa už rozhodne zostať s nami dlhodobo alebo sa rozhodne zo športu odísť a venovať sa iným záľubám.”

“Myslím si, že musíme byť pripravení na všetky eventuality. Na druhej strane sa spolu veľa rozprávame, sme jeden voči druhému veľmi otvorení. Myslím si, že spolu toho ešte môžeme dosiahnuť viac,” dodal.