logo F1online.sk

Plán B pre rok 2021: Štart v Bahrajne, potom Imola a Portimao (kalendár)

Imola, Emilia Romagna, Taliansko
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala6. 1. 2021

Formula 1 intenzívne pracuje na alternatívnej verzii kalendára pre rok 2021. Ukazuje sa totiž, že okrem Austrálie môže mať problémy so zorganizovaním pretekov aj Čína. Štart sezóny tak napokon môže vyzerať úplne inak, ako je to uvedené v kalendári zverejnenom v decembri.

Ako už od víkendu vieme, štart v Austrálii komplikujú predovšetkým opatrenia protinožcov, ktorí si dávajú veľký pozor na to, koho pustia do krajiny. Vo Veľkej Británii sa situácia neustále zhoršuje a fakt, že až sedem tímov z desiatich tam má svoje továrne, všetko komplikuje.

Preteky v Austrálii by preto mali byť odložené a úvodnú veľkú cenu by mal zorganizovať Bahrajn. Dva týždne po ňom je naplánovaná Veľká cena Číny, no ani so Šanghajom to nevyzerá ružovo. Či sa podarí nájsť náhradný termín pre Čínu pre prípad núdze, teraz nevedno.

V pondelok na virtuálnom stretnutí tímov a vedenia Formuly 1 — prvýkrát pod vedením Stefana Domenicaliho — sa preto riešila aj otázka kalendára. Ako už vysvitlo, začal sa rodiť plán B. O ňom v utorok informovala reportérka španielskej televízie Movistar Noemí de Miguelová, nuž a teraz hlásia rovnaké informácie z iných zdrojov aj ďalšie zahraničné portály.

Ak sa sezóna pôjde podľa záložného plánu, tak najskôr zamierime do Bahrajnu, aby sme sa o tri týždne presunuli do Imoly a následne do Portimaa. Preteky v Portugalsku majú nahradiť pôvodne zamýšľaný Vietnam.

Medzi Bahrajnom a Imolou budeme mať až dva voľné víkendy, no Formula 1 zatiaľ nemá v pláne využiť tento priestor na zorganizovanie druhej veľkej ceny v Bahrajne.

Časť kalendára od Španielska až do Mexika zatiaľ zostáva nezmenená, hoci z Holandska už cítiť odpor voči prípadnému organizovaniu pretekov bez divákov.

Medzičasom sa podarilo nájsť náhradný termín pre preteky v Melbourne. Vďaka posunutiu VC Brazílie, ktorá by tak ukončila novovzniknutú trojičku pretekov na čele s USA a Mexikom, by sa Veľká cena Austrálie mohla konať 7. novembra. Preteky v Saudskej Arábii budú posunuté o týždeň, aby sa vytvoril dostatočný časový priestor na presun z Austrálie.

Okrem toho by sa malo meniť dejisko predsezónnych testov a spolu s ním aj ich termín. Namiesto Barcelony by sme mali vycestovať do Bahrajnu. V pondelok sa však tímy nedokázali zhodnúť na termíne. Niektoré stajne preferujú čím neskorší dátum, vďaka čomu by tímy nemuseli z Bahrajnu odchádzať domov a následne sa zas vracať. Druhá barikáda preferuje väčší rozostup medzi testami a sezónou pre prípad, že sa objavia technické komplikácie, ktoré bude nutné urýchlene riešiť. Nezabudnime, že taký McLaren musí počas zimy do svojho monopostu osadiť novú pohonnú jednotku.

Kalendár pre rok 2021 podľa plánu B, zmeny sú zvýraznené boldom:

Veľká cenaDátum
1.Bahrajn28. marec
2.Imola18. apríl
3.Portimao2. máj
4.Španielsko9. máj
5.Monako23. máj
6.Azerbajdžan6. jún
7.Kanada13. jún
8.Francúzsko27. jún
9.Rakúsko4. júl
10.Veľká Británia 18. júl
11.Maďarsko1. august
12.Belgicko29. august
13.Holandsko5. september
14.Taliansko12. september
15.Rusko26. september
16.Singapur3. október
17.Japonsko10. október
18.USA24. október
19.Mexiko31. október
20.Brazília7. november
21.Austrália21. november
22.Saudská Arábia5. december
23.Abú Zabí12. december