logo F1online.sk

Testy by sa mali presunúť do Bahrajnu, tímy sa nevedia dohodnúť na dátume

Bahrajn, Sachír
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala5. 1. 2021

V súvislosti s odkladom Veľkej ceny Austrálie sa zrejme bude meniť aj celý predsezónny program. Podľa najnovších informácií by sa testy nemali konať v Barcelone ale v Bahrajne. Termín by sa mal tiež zmeniť, hoci tímy sa na ňom zatiaľ nedokázali dohodnúť.

Veľká cena Austrálie sa mala uskutočniť tretí marcový víkend a vyvrcholiť 21. marca, teda sedemnásť dní po plánovaných predsezónnych testoch. V závere minulého roka sa intenzívne špekulovalo o tom, či by sa mali odjazdiť v Barcelone alebo v Bahrajne, aby napokon tento mikrosúboj vyhrala španielska Catalunya.

Možný odklad úvodného podujatia ročníka však mení plány. Motorsport.com píše, že sa tímy dokázali zhodnúť na tom, že najlepšie bude testy predsa len zorganizovať v Bahrajne. Z pohľadu logistiky a financií ide o ideálne riešenie, keďže sa tímy nebudú musieť nikam sťahovať v prípade, že sezónu skutočne otvorí VC Bahrajnu 28. marca.

Podľa spomínaného zdroja sa však stále nepodarilo nájsť konsenzus na termíne predsezónnych testov. Kým niektoré stajne chcú, aby sa testy začali čo najneskôr, iné tímy majú presne opačný záujem.

Momentálne sú predsezónne testy naplánované na 2. až 4. marca. Pravidlá povoľujú ich presun, no musia sa začať najskôr 1. februára a skončiť najneskôr desať dní pred štartom ročníka. Jeden z extrémov je teda štart predsezónnych testov až vo štvrtok 14. marca, no to by sa skončili v sobotu. Najväčšia šanca sa tak dáva termínu 12-14. marec.

Predsezónne testy F1 sa v Bahrajne konali naposledy v roku 2014 a okruh Sachír neotváral sezónu Formuly 1 od roku 2010.