logo F1online.sk

Marko tvrdí, že Russell zažiaril vďaka biednemu Bottasovmu víkendu

George Russell
© Mercedes
Ladislav Király
Ladislav Király4. 1. 2021

Red Bull sa v druhej polovici minulého roku obzeral po možnom náhradníkovi za Alexa Albona. Nakoniec angažoval Sergia Péreza, ale uvažoval napríklad aj o Nicovi Hülkenbergovi. Dá sa pritom predpokladať, že si preveril aj ďalšie mená.

Čo tak George Russell? Ten naďalej jazdí v slabom Williamse, ale počas vystúpenia v Mercedese ukázal, že by mohol mať aj na niečo lepšie.

„Nie,“ odpovedal poradca Red Bullu pre motoršport Helmut Marko na otázku, či uvažoval aj o Russellovi. V rozhovore pre Motorsport.com vzápätí pokračoval: „S Totom Wolffom má desaťročnú zmluvu. Je to junior Mercedesu. My sme sa obzerali len po prechodnom riešení na jeden rok a Pérez je v tomto smere omnoho lepšia alternatíva.“

Rakúšan uznal, že Russell je dobrý pretekár, ale na druhej strane má pocit, že sa okolo neho vyrobilo až veľké haló. V Sachíre síce zažiaril, ale bol to aj víkend, keď sa Valtterimu Bottasovi nedarilo a vďaka tomu vyznel až veľmi dobre.

„Russell je inteligentný a rýchly mladý muž,“ pokračoval Marko. „Výkon v Mercedese bol úžasný, ale na druhej strane sme vtedy videli aj nejakú Bottasovu neistotu, takže to nebolo celkom správne porovnanie. Bottas jazdil úplne biedne už od prvého piatkového kola, bol pod svojou normálnou úrovňou.“

V ďalšej časti rozhovoru sa Marko pristavil pri Jukim Cunodovi, z ktorého bude nový pretekár AlphaTauri. V F2 skončil tretí o jeden bod za Callumom Ilottom a o pätnásť za Mickom Schumacherom. V priebehu ročníka zaknihoval tri víťazstvá.

„Cunoda bol jediným pretekárom Formuly 2, ktorý v každých pretekoch pravidelne končil v top 5. Titul nezískal len kvôli technickým poruchám a niekoľkým haváriám – a to vo svojej nováčikovskej sezóne.“

Vraj má mimoriadnu rýchlosť a veľmi rýchlo sa učí. „Keď sa pozriete na niekoľko posledných pretekov, tak spočiatku sa držal stranou a počkal, kým sa všetko upokojí. Šetril si pneumatiky a potom útočil. Videl som skvelý mix agresivity a jazdy hlavou,“ dodal Helmut Marko.