logo F1online.sk

Marko Rusella nechcel: Nehodil sa nám, hľadali sme dočasné riešenie

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala31. 12. 2020

Hoci bol po Veľkej cene Sachíru s Georgom Russellom spájaný aj Red Bull, jeho športový poradca Helmut Marko tvrdí, že stajňa pod vedením Christiana Hornera nemala záujem na tom, aby mladíka Mercedesu prebrala. A to ani napriek tomu, že intenzívne hľadala potenciálneho náhradníka za Alexa Albona.

Po Veľkej cene Sachíru sa rozbehla veľká kampaň za výmenu Valtteriho Bottasa a Georga Russella. Nemecká RTL dokonca hovorila o tom, že o pilota Williamsu má záujem aj Red Bull. Tota Wolffa to vraj malo dostať pod tlak. Napokon však z toho nič nebolo, Mercedes potvrdil, že kolegom Lewisa Hamiltona zostane fínsky pretekár, a Red Bull zas dementoval správy o tom, že by mal o Russella záujem.

Helmut Marko celú vec priblížil pre motorsport-total.com. Georga Russella vraj do radov svojich juniorov prizvať nechcel, nikdy by totižto nebol považovaný za skutočného juniora Red Bullu. “Russell je junior Mercedesu. Netreba naňho dávať žiadne falošné nálepky.”

“S Totom Wolffom má podpísaný desaťročný kontrakt. Je juniorom Mercedesu. My sme navyše hľadali dočasné riešenie, riešenie na jeden rok. Pérez je oveľa lepšia voľba,” vysvetľuje. Víziu Red Bullu, čo by sa malo po skončení tohto prechodného obdobia udiať, sme už dostali. Očakáva sa príchod Jukiho Cunodu.

“Cunoda bol jediným pilotom Formuly 2, ktorý sa v každých pretekoch konzistentne umiestňoval v prvej päťke. Titul nezískal len kvôli technickým problémom a niekoľkým nehodám. To všetko predviedol v roku, keď bol nováčikom.”

“Vyznačuje sa neuveriteľnou čistou rýchlosťou, veci veľmi dobre vníma a rýchlo sa učí. Možno ste sledovali posledné preteky, v ktorých až do polovice vyčkával, kým sa poradie utrasie, šetril si pneumatiky, a následne zaútočil. Bola to skvelá kombinácia agresivity a jazdenia s rozumom,” chváli Cunodu Marko.

Príbeh japonského mladíka môže byť veľmi úspešný. Už v prvom roku dostane monopost, s ktorým sa dá jazdiť v strede poľa a občas zaútočiť aj na pódium, a bude mať najlepšie vyhliadky na postup do Red Bullu.

George Russell môže o takom niečom len snívať, na svoju šancu musí čakať polozabudnutý vo Williamse. Dočká sa jej skôr, ako z Mercedesu odíde Lewis Hamilton? To ukáže nasledujúci rok, v ktorom sa bude opäť rokovať o predĺžení zmluvy Valtteriho Bottasa.

Z pretekov v Bahrajne však máme pocit, že Bottasovo udržanie by Hamiltonovi len pomohlo; Russell by sedemnásobného a čoskoro zrejme osemnásobného majstra sveta vedel vytrápiť viac. Helmut Marko ho ale s Bottasom nechcel porovnávať.

“Russell je inteligentný a rýchly mladý muž. Bolo skvelé, ako sa predviedol v Mercedese. Na druhej strane sa to však stalo v čase, keď Bottas pôsobil veľmi neisto, takže to nebolo relevantné porovnanie ich výkonov,” myslí si Marko. “Bottas už od prvého piatkového kola všetko kazil, bol hlboko pod svojím štandardom.”