logo F1online.sk

Steiner: Nejde o to či, ale ako veľmi bude rok 2021 náročný

Günther Steiner
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 12. 2020

Tím Haas má za sebou rok, v ktorom bolo jeho prvoradou úlohou vyhrať boj o vlastné prežitie. To sa aj podarilo a napriek deficitu v podobe slabšej pohonnej jednotky Ferrari, dokázal americký tím zdolať v pohári konštruktérov aspoň Williams. No čo čaká tím z Banbury v budúcej sezóne?

„Viem, že nás čaká ďalší náročný rok,“ priznal pre Motorsport.com boss Haasu Günther Steiner. „Nejde o to či, ale ako veľmi bude rok 2021 náročný, a to zatiaľ neviem.“

„Je tu však množstvo faktorov, na ktoré nemám dosah a sú mimo moju kontrolu. Verím, že tieto faktory – všetci vieme, ktoré mám namysli – budú lepšie, chápete,“ povedal Tirolčan, pričom asi netreba zvlášť podčiarkovať, že hovorí o pohonnej jednotke Ferrari. Tá v tomto roku zákazníckym tímom Scuderie zlomila väz.

„Samozrejme, potrebujeme zapracovať aj na našej strane, a to dosť výrazne. Budeme na to tlačiť, aby sme sa za ten krátky čas čo najviac zlepšili. To je jediná vec, ktorú v danom momente môžem urobiť a tiež veriť, že niekto ďalší takisto dodá našej párty nejakú šťavu,“ povedal Steiner.

Zástupcovia amerického tímu v tomto roku priznali, že v Banbury kvôli pandémii bojovali o holú existenciu. Kvôli úspore financií museli v tíme obetovať celý vývoj a pred rokom 2021 sa pracuje hlavne na splnení nových technických pravidiel, no nielen na tom. Haas chce v budúcej sezóne s pomocou nového motora ukázať progres.

„Tvrdo na tom pracujeme,“ prikyvuje Steiner. „Je ťažké to nejak posúdiť, vývoj sme začali niekedy pred tromi alebo štyrmi mesiacmi. Nie je to veľmi o tom, že ostatní svoj vývoj urýchlili alebo zlepšili, to skôr my sme mali problém s našimi zdrojmi a financiami.“

„Obvykle si pri spravovaní rozpočtu a našich zdrojov počíname dobre, tak snáď to tak bude i tentoraz. Nič to však nemení na tom, že budúci rok bude určite náročný, pretože sa posúvame vpred od auta, ktoré nebolo zvlášť konkurencieschopné. Aká je realita uvidíme až v Barcelone na testoch a potom v prvej kvalifikácii sezóny v Austrálii,“ dodal šéf Haasu.