logo F1online.sk

Keď sa Da Costovi rozplynul sen o F1: Plakal som ako malé decko

Antonio Felix da Costa
© Twitter/DS TECHEETAH
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 12. 2020

Meno António Félix da Costa je určite známe zarytým i tým menej zarytým fanúšikom motoršportu. Niekdajší junior Red Bullu a kandidát na sedačku v Toro Rosso má za sebou v 29 rokoch dlhú cestu, ovenčenú ziskom titulu vo Formule E. Bez okolkov však priznáva, že ten najväčší detský sen mu už navždy prekĺzol pomedzi prsty.

Da Costa bol po dobu dvoch rokov veľkým kandidátom na prestup do Formuly 1. Veľké úspechy zožal v roku 2012 v juniorských kategóriách GP3 a Formula Renault 3,5. No keď o rok neskôr prišlo na „lámanie chleba“, Portugalčanovi rozhodujúca sezóna vôbec nevyšla. Až prišiel telefonát od Helmuta Marka, ktorý mu zvestoval, že do Formuly 1 nenazrie.

„Tú noc som plakal ako malé decko,“ spomína António Félix da Costa na onú noc v októbri 2013, kedy mu poradca Red Bullu a oznámil, že v roku 2014 vo Formule 1 jazdiť nebude. Red Bull dal prednosť Daniilovi Kvjatovi. Ten v Toro Rosso nahradil Daniela Ricciarda, ktorý sa posunul do hlavného tímu na miesto odchádzajúceho Marka Webbera.

Rozhodla o tom sezóna 2013, ktorú Kvjat zvládol skutočne bravúrne, kým da Costa strádal. Portugalčan mal fantastický ročník 2012, kedy vo Formule Renault 3,5 siahal na titul, hoci vynechal úvodné tri podujatia. Výborne sa mu darilo aj v GP3, pričom povinnosti v oboch šampionátoch dokázal skĺbiť. V roku 2013 vstupoval do novej sezóny Formuly Renault ako jasný favorit, no ani on, ani jeho tím túto výzvu nezvládli a na šampióna Kevina Magnussena stratili vyše sto bodov. Kvjat naopak ovládol dianie v GP3 a veľmi dobre si počínal aj v európskej Formule 3, v ktorej v tom roku takisto jazdil. Helmut Marko tak siahol po ruskom pretekárovi a da Costa si mohol aj oči vyplakať, no jeho sen o Formule 1 sa definitívne rozplynul.

„Helmut mi povedal: ‚Je mi to ľúto Tonio, no tvoje miesto v Toro Rosso už nie je dostupné‘. To boli jeho slová, ktoré ma úplne zničili. Už žiadna Formula 1.“

„Ten deň som všetko stratil. Plakal som ako nejaké päťročné decko. Dovtedy som ani len netušil, že človek dokáže toľko plakať. V hlave sa mi premietalo pätnásť rokov mojej kariéry, všetka tá tvrdá práca a Formula 1 na dosah ruky, no zrazu sa ten sen úplne rozplynul,“ spomína da Costa.

Rodák z Cascaisu sa začal pretĺkať svetom motoršportu osamote, bez väčšej podpory Red Bullu. Skúšal DTM, vytrvalostné preteky či Formulu E. V elektrickom šampionáte sa postupne vypracoval medzi špičku a v roku 2020 dominantným spôsobom dokráčal až ku korune šampióna. Vo veku 29 rokov je dosť skúsený na to, aby si priznal, že sa do Formuly 1 už asi nikdy nedostane. Red Bullu však nič nevyčíta.

„Určite nemôžem povedať, že ma Red Bull pripravil o môj sen, veď vďaka nim vôbec mám nejakú kariéru,“ povedal Portugalčan.