logo F1online.sk

Šéfovia tímov si zvolili top pilotov roku 2020

Po štarte VC Abú Zabí 2020
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala20. 12. 2020

Ktorý pilot podal v roku 2020 najlepší výkon? Každý má na túto otázku určite pripravenú svoju odpoveď, no čo si myslia šéfovia tímov? Ako každý rok, aj tento spomedzi jazdcov vybrali toho najlepšieho.

Ako vlastne hlasovanie prebiehalo? Každý zo šéfov tímov — s výnimkou Mattiu Binotta, ktorý v Abú Zabí chýbal —, si zostavil svoj osobný rebríček desiatich najlepších jazdcov podľa toho, ako sa v tomto roku predviedli. Pilotom boli následne pripočítané body podľa štandardného bodovacieho kľúča Formuly 1. Jazdec na prvej priečke dostal 25 bodov, ten na desiatej jeden bod. Ak by sa niekomu podarilo ohúriť všetkých deviatich šéfov, mohol teda získať 225 bodov.

Sezónu 2020 jasne ovládol Lewis Hamilton. Vyhral jedenásť pretekov a prekonal rekord Michaela Schumachera v počte víťazstiev, takmer dosiahol na métu 100 pole positions a získal siedmy majstrovský titul. Teraz zbiera ocenenia jedno za druhým, na Nový rok by mal byť dokonca povýšený do rytierskeho stavu, nuž nečudo, že ho šéfovia tímov zvolili za najlepšieho jazdca tohto roku.

Vicemajster sveta Valtteri Bottas toho, naopak, veľa neukázal. V kvalifikáciách sa síce snažil konkurovať Lewisovi Hamiltonovi, ale v pretekoch sa príliš často prepadol. Fín sa do prvej desiatky predsa len dostal, aj keď len na delené deviate miesto, na ktorom stojí s debutantom medzi víťazmi Pierrom Gaslym.

Na druhom mieste máme Maxa Verstappena, veď Holanďan mal až do posledných pretekov nádej, že v šampionáte predbehne Valtteriho Bottasa, a to vo výrazne slabšom monoposte. Bol tiež jediným pilotom, ktorý sa aspoň pokúsil naštrbiť dominanciu strieborných šípov, za čo si vyslúžil 156 bodov.

Tretí skončil Charles Leclerc neúnavne bojujúci so súpermi, ale hlavne so svojím Ferrari SF1000. Monačan vo veľkom kontraste so Sebastianom Vettelom dokázal z auta vyžmýkať všetko a šéfovia mu udelili 132 bodov.

Slušná štvrtá priečka patrí novému prírastku McLarenu Danielovi Ricciardovi. Celkom blízko za ním skončil Sergio Pérez nasledovaný Georgom Russellom. V internom súboji McLarenov skončil lepšie Lando Norris o osem bodov pred Carlosom Sainzom.

Finálnu desiatku dotvorili už spomínaní Valtteri Bottas a Pierre Gasly.