logo F1online.sk

Alonso je spokojný, testy v ňom prebudili súťaživého ducha

Fernando Alonso
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala15. 12. 2020

Fernando Alonso bude odchádzať na Vianoce s úsmevom na perách. Konečne sa poriadne zoznámil s Renaultom R.S.20, keď v rámci testov nováčikov odjazdil 105 kôl. Dokonca hovorí, že dnešné jazdy ho povzbudili do ďalšej práce.

Španiel už v tohtoročnom monoposte Renaultu sedel, ale len v rámci filmovacieho dňa na demo pneumatikách, počas ktorého nemohol odjazdiť viac ako 100 kilometrov. Dnes už mal ruky rozviazané a celkovo najazdil takmer 600 kilometrov na súťažných pneumatikách C4 a C5, teda dvoch najmäkších zmesiach v ponuke Pirelli.

Jeho najlepší čas bol 1:36,333, čím prekonal kvalifikačný čas Renaultu zo soboty. Esteban Ocon sa totižto kvalifikoval na jedenástej priečke s časom 1:36,359. Pripomeňme však, že podmienky na trati sa líšili, a preto nemá zmysel z tohto porovnania vyvodzovať veľké závery.

“Dnes to bolo veľmi fajn. Bolo super byť späť v aute, hlavne s pretekárskym tímom,” hodnotil Alonso, ktorý mal počas jeho minulých jázd s dva roky starým autom pri sebe len testovací tím Renaultu. “Počas prípravy som testoval aj auto z roku 2018, ale tu som mal pocit väčšej serióznosti. Trochu to vo mne zapálilo toho súťaživého ducha.”

“Bolo skvelé okúsiť tieto moderné autá a zažiť, čo dokážu. Cez víkend som pozorne sledoval pokroky tohto tímu. Potešilo ma, že som mohol zažiť to, čo som sa naučil zvonku a dnes v kokpite,” pokračoval majster sveta z rokov 2005 a 2006.

Alonso po výčitkách konkurencie, že pravidlá boli upravené tak, aby na ne mohol ísť on a taký Sainz či Vettel nie, reagoval bagatelizovaním významu týchto testov. Hovoril o zmenách v aerodynamike monopostov, ktoré budú mať kvôli zásahom do podlahy menej prítlaku, a tiež o nových pneumatikách Pirelli.

Aj napriek tomu neboli dnešné testy vôbec zbytočné. “Prešli sme si veľkým množstvom základných vecí, ktoré sme si pripravovali v továrni, ako nastavenie sedadla, pozíciu pedálov a podobne. To bude pre nás prínosné vzhľadom na to, že na zimných testoch budeme mať k dispozícii len jeden a pol dňa.”

“Dnes sme splnili, čo sme mali a na Vianoce a do nového roka odchádzame v dobrej nálade. Všetci v tíme sú motivovaní,” doplnil Alonso, ktorý sa Renaultu ponúkol, že hneď prvého januára príde do továrne inžinierom pomôcť s vývojom auta pre rok 2021.