logo F1online.sk

Di Montezemolo sa ponúka: Poznám problémy Ferrari a viem ich odstrániť

Luca di Montezemolo
© Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala15. 12. 2020

Čo potrebuje Ferrari na to, aby naštartovalo ďalšiu víťaznú sériu? Zdá sa, akoby mal na túto otázku každý pripravenú svoju odpoveď, no či je správna, nevie nik povedať. Luca di Montezemolo však tvrdí, že tá jeho odpoveď je správna; hovorí, že pozná problémy Ferrari a aj vie, ako ich odstrániť.

Ferrari vo štvrtok nečakane opustil výkonný riaditeľ Louis Camilleri a Ferrari okamžite začalo zaňho hľadať náhradu. V talianskej tlači sa hovorí o dvoch vysoko postavených manažéroch z Applu; o finančnom riaditeľovi spoločnosti Lucovi Maestrim a šéfovi dizajnového oddelenia Jonym Ivym.

To určite nie sú jediné mená, nad ktorými spoločnosť pod vedením neviditeľného Johna Elkanna premýšľa. Nuž a teraz má o kandidáta viac. Mal by ním byť Luca di Montezemolo, v Maranelle veľmi známe meno. Ešte počas života robil asistenta Enzovi Ferrarimu — po biednom roku 1973 to mal byť práve on, kto Ferrariho presvedčil neskončiť v F1 — a Scuderii následne pomohol k ziskom titulov s Nikim Laudom (1975, 1977).

V roku 1991 sa po dlhšom pôsobení na iných projektoch vrátil ako prezident Ferrari. Bol na jeho čele aj za zlatých čias Michaela Schumachera a v roku 2004 sa dokonca dostal na vrchol materskej spoločnosti Ferrari, na vrchol Fiatu. Ferrari musel opustiť v roku 2014 po nezhodách so Sergiom Marchionnem.

Keď teda začal Luca di Montezemolo hovoriť o Ferrari, všetci spozorneli o to viac, že Camilleriho kancelária je stále prázdna. “Či je možné, aby som sa vrátil do Ferrari? Túto otázku by ste nemali klásť mne. No nikto sa ma na nič nepýtal,” vysvetlil pre rádio RAI.

Jeho nasledujúce vyjadrenia však pôsobia ako otvorená prihláška. “Myslím si, že viem, aké majú problémy a viem ich odstrániť. Viem, čo treba včas vyriešiť. S veľkým smútkom sa pozerám na slabé Ferrari, ktoré je ďaleko za pozíciami na čele. Robí mi to starosti, pretože pre stajňu sú to ťažké časy.”

O tom, že Ferrari prežíva historickú sezónu — z negatívneho pohľadu —, netreba nikoho presviedčať. Na horšej ako piatej pozícii v Pohári konštruktérov sa Ferrari neumiestnilo od roku 1980. V tejto sezóne dokonca nebolo v čele pretekov ani v jednom jedinom kole, čo sa stalo naposledy počas ročníka 1992.

“Toto sú úplne iné časy pre Ferrari, než aké som zažil ja. Kladie sa veľký dôraz na hodnotu akcií, zvýšila sa výroba áut, ale prvýkrát má Ferrari vedenie, ktoré nepozná Formulu 1,” poukazuje na niektoré problémy di Montezemolo. “Dúfam, že po Camilleriho rezignácii si vyberú dobrého výkonného riaditeľa, pretože tento tím potrebuje zosilnieť.”

“Je mi ľúto, že to musím povedať, ale je tu jedna osoba, ktorá by bola perfektná na to, aby viedla Ferrari. Hovorím o Stefanovi Domenicalim, o ktorom som si istý, že sa mu bude na jeho novej pozícii veľmi dariť,” odkázal smerom k nástupcovi Chasa Careyho.

Hovorca Formuly 1 sa už jasne vyjadril, že pomýšľať na návrat Stefana Domenicaliho do Ferrari je zbytočné. Domenicali je už viazaný novou zmluvou a na novú výzvu sa teší. Ferrari bude musieť hľadať ďalej.

“Ak by si chceli vypočuť moje návrhy, rád sa s nimi o ne podelím. Milujem Ferrari. Toto sú náročné časy nielen kvôli chýbajúcim víťazstvám, chcem sa teda vyhnúť tomu, že by som vytváral nejaké kontroverzie,” pokračuje 73-ročný Talian.

“Snažím sa byť konštruktívny, ale robím si starosti, pretože Ferrari v celom tomto šampionáte neviedlo v ani jednom kole. Sú tu problémy, ktoré siahajú naozaj hlboko a vyvolávajú otázky o budúcnosti.”

“Tie sú dvojaké. Najskôr je tu horizontálna štruktúra organizácie, ktorá už vo Formule 1 nemá miesto. Je typická pre tých, ktorým chýbajú skúsenosti či znalosti a možno nemajú ani dostatok pokory na to, aby sa pozreli na to, ako sú organizované najlepšie tímy a ako je organizované Ferrari samotné.”

“A druhá vec je, že aby ste vyhrávali, musíte mať v tíme niečo, čo sa postará o rozdiel a prinesie nové znalosti. Ja som mal veľmi silný tím, pretože som sa vždy snažil vybrať si skúsených ľudí,” vysvetlil di Montezemolo. Realita posledných rokov vo Ferrari je skôr opačná; kvalitní ľudia odchádzajú ku konkurencii.