logo F1online.sk

Na dnešných testoch sa predstaví 15 pilotov, dva tímy chýbajú

Yas Marina, Abú Zabí
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala15. 12. 2020

Posezónne testy nováčikov, ktoré sa stali predmetom boja tímov o to, ktorí piloti na ne budú môcť ísť a ktorí nie, sa uskutočnia dnes na okruhu Yas Marina v Abú Zabí a napíšu definitívnu bodku za sezónou 2020. Zúčastní sa na nich pätnásť pilotov a osem stajní.

Medzinárodná automobilová federácia najskôr povolila účasť na týchto testoch len juniorom. Podľa pravidiel je junior taký pretekár, ktorý vo svojej kariére neabsolvoval viac ako dve veľké ceny vo Formule 1.

Potom sa však do vyjednávaní s FIA pustil Renault, ktorý chcel Fernandovi Alonsovi uľahčiť návrat do Formuly 1 tým, že mu vybaví “priepustku” práve na tieto testy “nováčikov”. FIA neodolala presviedčaniu zo strany Renaultu a upravila pravidlá tak, aby sa týchto testov mohli zúčastniť piloti, ktorí neodjazdili viac ako dva preteky v sezóne 2020.

To už Fernando Alonso spĺňal a spolu s ním aj Stoffel Vandoorne, Sébastien Buemi a Robert Kubica, ktorých spolu s ním dnes uvidíme na trati. Carlos Sainz a Ferrari na základe tohto ústupku usúdili, že FIA bude musieť povoliť jazdy aj ďalším pretekárom a počas VC Sachíru začali u FIA lobovať. Tentoraz však už boli kompetentní neoblomní. Presný dôvod zamietnutia nepoznáme.

Carlosa Sainza tak na testoch neuvidíme a rovnako tak Sebastiana Vettela, ktorý počas zimy prestupuje do Racing Pointu, resp. Aston Martinu. Racing Point a McLaren budú dnes na trati takisto chýbať.

Kompletné obsadenie testov nováčikov v Abú Zabí

Mercedes: Stoffel Vandoorne, Nyck de Vries
Red Bull: Sébastien Buemi, Jüri Vips
McLaren: testov sa nezúčastní
Racing Point: testov sa nezúčastní
Renault: Fernando Alonso, Kuan-Jü Čou
Ferrari: Robert Švarcman, Antonio Fuoco
AlphaTauri: Juki Cunoda, Marino Sato
Alfa Romeo: Robert Kubica, Callum Ilott
Haas: Mick Schumacher
Williams: Jack Aitken, Roy Nissany