logo F1online.sk

Sponzorované: Čo je segerka a kde sa využíva?

segerka
© tme.eu
Redakcia
Redakcia 14. 12. 2020

Segerka čiže Segerov poistný krúžok je mechanické zariadenie, ktoré sa umiestňuje na čapy a ďalšie súčasti zariadení, ktoré sú uložené na hriadeli, aby sa zabránilo jeho osovému posunutiu. Ide teda o jednoduchý zabezpečovací komponent umožňujúci zaistenie pohyblivých súčastí proti posunutiu, a tým zvýšenie celkovej tuhosti zostavy. Poistné krúžky je možné zadovážiť v niekoľkých tvarových i materiálových variantoch prispôsobených danej aplikácii, vždy je však potrebné sa informovať o sprievodných doplnkoch, ktoré sú k ich inštalácii potreba.

Členenie poistných krúžkov

Segerove poistné krúžky je možné zadovážiť v nasledujúcich základných tvaroch:

  • vonkajšie
  • vnútorné
  • strmeňové
  • pre ložiská

Tvarové riešenie závisí predovšetkým na umiestnení inštalačných prvkov, ktoré môžu byť umiestnené na vonkajšom alebo vnútornom obvode krúžkov, alebo mať tvar strmeňa. Hlavný rozdiel potom spočíva v aplikácii krúžkov. Ak sa krúžky inštalujú priamo na čapy hriadeľa, hovoríme o tzv. hriadeľových segerkách upevňovaných zvonku alebo zvnútra (do dier), prípadne využívajúce inštalačné strmene – tieto sú obvykle vyrábané z pružnejšej pružinovej ocele a dodávajú hriadeľu väčšiu pohybovú voľnosť. Segerka pre ložiská je vyrábaná prevažne z ušľachtilej ocele a má väčšiu pevnosť i priemer. K inštalácii vonkajších a vnútorných segeriek sa používajú špeciálne kliešte, ktoré zaisťujú ich pružnosť i v priebehu prevádzky, strmeňové krúžky sa nacvakávajú priamo na telo hriadeľa.

Výber vhodného poistného krúžku

Pri výbere krúžku sa orientujeme podľa typu a charakteristických vlastností. Primárnym kritériom je priemer, ktorý by mal zodpovedať priemeru rotačného prvku, na ktorý bude segerovka nasadzovaná. Priemer krúžku je normovaný a určuje všetky ďalšie vlastnosti, ktoré komponent má, tzn. pevnosť, pružnosť či tvrdosť. Okrem klasických krúžkov je možné v rovnakej aplikácii využiť i ďalšie alternatívne výrobky, ako sú svorky či podložky.

Segerove poistné krúžky od TME

Celý sortiment vrátane rôznych typových riešení a materiálových variantov a potrebného doplňujúceho vybavenia (napr. inštalačných klieští) je možné zadovážiť v katalógu spoločnosti TME (Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.). TME je medzinárodným dodávateľom strojárskych a elektrotechnických riešení pre vlastné kutilské projekty i veľkovýrobu. Na stránkach spoločnosti a v portfóliu ponuky nájdete kompletný sortiment tovaru potrebného pre väčšinu aplikácií v oblasti mechanického obrábania materiálov, pracovných zostav či automatizácie a inteligentných riešení od drobných súčiastok až po bežné či špeciálne náradie a programovateľné dosky plošných spojov či ovládacie prvky. Ak plánujete vytvárať prototypové riešenie, spoločnosť TME vám ponúkne všetko potrebné k úspešnej realizácii navrhnutého prevedenia.