logo F1online.sk

Ferrari vraj už v Barcelone vedelo, že je zle

Laurent Mekies
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala14. 12. 2020

Už je akousi tradíciou predsezónnych testov, že kým Mercedes svoju rýchlosť skrýva, Ferrari navnadí fanúšikov na nový ročník jedným či dvomi dňami, počas ktorých zajazdí vynikajúce časy. Minulý rok bol v tomto smere skôr výnimkou, hneď bolo jasné, že Ferrari na rovinkách trochu zaostáva. Vo Ferrari už vtedy vedeli, že ich čaká ťažký rok, potvrdzuje Laurent Mekies.

Nebyť Binottovho náhleho odchodu, ktorý Ferrari vysvetľuje zdravotnými problémami šéfa Maranella, bol by to práve on, kto by stál pred novinármi v Abú Zabí a hodnotil sezónu 2020. Jeho úlohy napokon počas posledného víkendu roka prevzal športový riaditeľ tímu Laurent Mekies.

Sezónu 2020 označil za náročnú od samého začiatku. “V Barcelone sme si rýchlo uvedomili, že nám robia starosti niektoré aspekty výkonu nášho auta. Vedeli sme, že to bude veľmi ťažké. Vtedy sme ešte netušili, ako dlho nám potrvá, kým to úplne pochopíme. Kedy to opravíme, ani nehovoriac.”

Ferrari chcelo okamžite začať problémy riešiť, ale svet a spolu s ním aj Maranello zastavila pandémia. Scuderii by určite veľmi pomohlo, keby sa v Austrálii odjazdili aspoň piatkové tréningy, a tak mohli pracovať aspoň s nejakými dátami pred a po povinnom zatvorení tovární kvôli koronavírusu.

“Potom sme sa ocitli v tej šialenej situácii, keď sme sa zrazu všetci ocitli v akejsi covidovej fáze. Pár mesiacov sme sa auta nemohli dotýkať a ani s ním jazdiť. Mali sme teda náznaky toho, že to bude nesmierne náročná sezóna. A to sa aj potvrdilo,” konštatuje bývalý technický delegát FIA, ktorého Ferrari zlákalo v roku 2018.

Všetko zlé je na niečo dobré. Aj sezóna 2020 môže z dlhodobého hľadiska Ferrari pomôcť, myslí si Mekies. “Určite je to dobrá ukážka toho, čo sa naučíte počas krízy. Uprostred takejto situácie sa toho naučíte najviac. Myslím si, že si z tohto odnesieme to, aký jednotný zostal náš tím a stále sa snažil na to čo najviac tlačiť — aj napriek zarmucujúcim výsledkom.”

“Počas roka sa udialo veľa drobných, ale významných posunov. Tie zostali nepovšimnuté, keďže sme jazdili na chvoste. Dúfame však, že nás to posilní a prenesieme si to aj do nasledujúceho roka. Aj počas takej ťažkej sezóny sme bojovali a posúvali naše limity. Myslím si, že toto si z toho odnesieme,” zamyslel sa 43-ročný Francúz.

Ferrari sa snažilo posúvať limity vo všetkých oblastiach, no nie vždy to vyšlo. Minimálne nie pri strategických rozhodnutiach, po ktorých sa fanúšikovia chytali za hlavu azda ešte častejšie ako v predchádzajúcich rokoch.

Mekies si to vysvetľuje nezávideniahodnou pozíciou Ferrari. “Keď ste vzadu, ste prinútení viac riskovať. Piloti viac riskujú, tím viac riskuje pri stratégiách, pretože to je jediný spôsob, ako získať dobrý výsledok. Musíte vybehnúť zo svojej komfortnej zóny. Ak to dokážete, posilní vás to.”