logo F1online.sk

Vettel otvorene: Bola to ťažká sezóna. Som rád, že sa skončila

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala14. 12. 2020

A je to za nami! To si teraz môže povedať Sebastian Vettel, ktorý síce nezavŕšil svoj odchod z Ferrari veľkolepým výsledkom, no zato spôsobom, ktorý mu nesmierne svedčí. Pri poslednej jazde vo Ferrari ukázal charakter, keď sa rozlúčil s tímom tak, ako sa patrí.

Namiesto toho, aby sa čím rýchlejšie zbalil a zamračený odišiel domov, sa po ročníku, v ktorom sa mu Ferrari zrovna s pomocou nešlo pretrhnúť, Vettel pokorne poďakoval celému tímu za posledných šesť rokov a všetko, čo preňho spravil. A to celkom netradične; zložil krátku pieseň k hudbe talianskeho hitu Azzurro, nuž a po taliansky ju aj celú zaspieval. Po skončení pretekov trávil čas s mechanikmi a s Charlesom Leclercom si vymenili prilby.

Vettel mu na ňu napísal aj srdečné venovanie: “Charlesovi. Si ten najtalentovanejší pilot, akého som za pätnásť rokov v tomto športe stretol. Nezahoď to. Čokoľvek budeš robiť, buď šťastný a usmievaj sa. Vďaka za všetko! Seb.”

Štvornásobný majster sveta, ktorý si vo Ferrari zbierku majstrovských trofejí nerozšíril, po pretekoch priznal, že ho rozlúčka s tímom trochu vzala. “Bol to emotívny deň. Tie výsledky nestoja za reč, preteky nestoja za reč, ale naozaj som sa potešil z tých drobných gest od začiatku víkendu až do jeho konca — od mechanikov, inžinierov.”

“Od týchto ľudí, s ktorými som toľké roky pracoval, a pracoval tak tvrdo. Áno, pár z nich mi bude veľmi chýbať. Ale je fajn, že tu budem aj v nasledujúcej sezóne a ešte ich uvidím,” skonštatoval budúci pilot Aston Martinu.

Vettel musel v ročníku čeliť rôznym prekážkam, jeho nasledujúce slová teda nikoho neprekvapia: “Samozrejme, že som šťastný, že sa táto sezóna skončila. Bola dosť ťažká a unavujúca. Teším sa na tú ďalšiu.”

Príjemnejšie by sa Sebastianovi Vettelovi lúčilo so ziskom pódia, ale v Abú Zabí Ferrari nemalo ani na prvú desiatku. Vettel sa po dobrom štarte dostal cez svojho kolegu, no po pár kolách na trať vyšlo bezpečnostné vozidlo. Ferrari nezastavilo ani jedného zo svojich pretekárov; u Vettela to nemalo veľký zmysel, hoci Leclercovi mohlo nasadiť nové gumy.

“V jednej chvíli som sa začal trápiť. Výjazd safety caru nám veľmi nepomohol, pretože sme boli na opačnej stratégii ako väčšina ostatných áut,” vysvetlil Vettel. Ak by na začiatku prezul z hardov na stredne tvrdú zmes, pravdepodobne by až do cieľa nedošiel. “Nevypálilo to v náš prospech, no stále sme sa tam snažili udržať, ako to len šlo.”